Limba alba incarcata (saburala): cauze, afectiuni si tratament
Ce este limba alba/albicioasa (incarcata, saburala)?
Deși afecțiunile limbii nu sunt grave și de cele mai multe ori pot fi prevenite prin igienă orală serioasă, există și simptome care pot semnala boli serioase și care necesită tratament medical. Limba albă este un termen folosit pentru a descrie orice zonă a limbii care are pe ea un strat alb cenușiu. Acesta poate acoperi întreaga limbă sau poate apărea sub forma unor pete. Cauzele limbii albe sau încărcate sunt diverse și fiecare are un tratament specific. Deși limba albă este, de obicei, inofensivă și nu ar trebui să te îngrijoreze foarte tare, în anumite cazuri rare poate indică o afecțiune gravă.
În acest articol, vei descoperi alături de noi cauzele limbii albe, remediile de care dispui la domiciliu pentru a scăpa de problemă și ce ar fi indicat să faci pentru a evita în viitor această afecțiune.
Cum arata o limba sanatoasa – poze
În primul rând, este important să știi cum arată o limba sănătoasă:
- are, de obicei, culoarea roz, dar poate varia ușor către nuanțe mai întunecate și mai deschise.
- partea de sus conține papile minuscule, punctele mici care conferă limbii textura aspră. Aceste papile conțin papilele gustative care-ti permit să guști mâncarea.
- O limbă umană poate avea 2.000-8.000 de papile gustative și conțin celule care se activează pentru a detecta diferite arome. În funcție de funcția lor, papilele gustative au o formă diferită și sunt localizate pe diferite zone ale limbii.
Limba este atașata de maxilar, de osul hioid din gât (os în formă de potcoavă de cal situat în linia mediană anterioară a gâtului între bărbie și glanda tiroidă.) și de craniu, extinzându-se mai departe decât ceea ce este vizibil în interiorul gurii.
Modificările care apar la nivelul acesteia nu trebuie ignorate, deoarece pot ascunde indicii cu privire la lipsa unor vitamine din organism sau la existența unor boli mai grave, cum ar fi cancerul oral.
🛎 Află mai multe despre tratamentul de canal 🛎
Analiza limbii albe
Diagnosticarea se face pe baza examenului clinic, unde medicul evaluează coloritul limbii.
Pentru a se putea pune un diagnostic corect şi a se putea recomanda un plan valid de tratament, pacientul trebuie să comunici medicului dacă ai luat medicamente (şi care sunt acestea), dacă şi ce substanţe anume ai folosit pentru clătirea gurii, precum şi dacă ai consumat (în mod excesiv) alimente puternic pigmentate sau cu o cantitate semnificativă de coloranţi.
Cand stii ca trebuie sa mergi la medic?
În general, limba albă se remediază prin îngrijire orală atentă. În cazul în care periajul, apă de gură, atât dentară și dușul bucal nu remediază problema, e momentul să mergi la medic. În aceeași măsură, este indicat să mergi la medic și dacă apariția limbii albe este asociată altor simptome precum:
✅ Limba este dureroasă sau se simți o senzație de arsură
✅ Răni deschise în gură.
✅ Dificultăți la mestecat, la înghițit sau la vorbit.
✅ febră, scădere în greutate sau erupții cutanate.
Ar trebui să consulți medicul dentist dacă limba nu revine la o culoare normală după câteva săptămâni. Poți obține ajutor:
✅ Dentist: poate curăța limba folosind o racletă pentru limbă. De asemenea, îți poate prescrie medicamente pentru a trata limba albă.
✅ Medicul internist: poate diagnostica limba albă, poate prescrie medicamente (dacă este necesar) și îți poate spune dacă simptomele indică o afecțiune mai gravă.
Care sunt cauzele limbii albe incarcate
Cea mai frecventă cauză a limbii albe este igienă orală deficitară. Papilele se inflamează într-o gură care nu este îngrijită bine pentru că germeni, resturi, particule de alimente și celule moarte se pot bloca între aceste papile. Acest lucru face că limba să pară albă pe măsură ce particulele se formează.
Factorii care favorizează dezvoltarea limbii albe includ:
✅ gură uscată cauzată de respiratul pe gură sau de dormitul cu gură deschisă
✅ periaj incorect, utilizare incorectă a atei dentare
✅ nu cureți limba
✅ deshidratare
✅ iritații de la dinți sparți, aparat dentar sau proteze dentare
✅ consumul regulat de alcool
✅ fumatul sau mestecatul tutunului
✅ suferi de diabet.
✅ iei antibiotice
✅ dietă cu deficit de fructe și legume (fier sau vitamina B12). De asemenea, o dietă cu alimente mai moi poate provoca limba albă
✅ sistem imunitar slab.
✅ urmezi tratament pentru cancer.
✅ ai hipotiroidism (o glandă tiroida subactivă care provoacă un metabolism slab).
Afla mai multe despre aparatul dentar.
Afectiuni asociate limbii albicioase
Limba albă poate indica mai multe tipuri de boli ce pot apărea la nivelul acesteia. Este important să cunoaștem simptomele și semnele fiecăreia pentru a ne putea da seama la timp de problema cu care ne confruntăm și pentru a putea lua măsurile necesare.
Limba galbena – poze
Limba galbenă poate să apară ca urmare a unei igiene orale necorespunzătoare sau la persoanele care fumează excesiv și este determinată de acumularea bacteriilor la nivelul mucoasei linguale. De asemenea, poate duce la respirație urât mirositoare.
Colorația galbenă a limbii care se datorează patologiilor obstructive ale canaliculelor biliare intrahepatice sau biliare se numește icter parenchimal și se datorează acumulării de bilirubină la acest nivel.
Ulcerul duodenal și cel gastric reprezintă alte afecțiuni care pot evolua cu apariția colorației galbene a mucoasei linguale.
Anumite alimente, medicamente și medicamente pot păta temporar părți ale gurii, cum ar fi limba, gingiile sau palatul. Deși nu este printre cele mai frecvente cauze ale unei limbi galbene, icterul poate face că limba, cerul gurii, ochii și pielea să devină galbene.
Cauze posibile ale limbii galbene:
✅ Candidoză orală
✅ Igienă orală precară
✅ Afecțiuni hepatice
✅ Patologii ale tractului digestiv
✅ Deshidratare
✅ Consumul excesiv de alcool sau tutun
✅ Diabet zaharat
Limba neagra paroasa – poze
Limba neagră viloasă este o afecţiune caracterizată de alungirea şi hiperplazia (înmulţirea excesivă, rapidă, a ţesutului) papilelor la nivelul limbii. Această afecţiune favorizează dezvoltarea germenilor producători de pigmenţi, motiv pentru care zonele afectate apar colorate de la alb-gălbui la maroniu sau brun închis.
Cele mai frecvente simptome sunt:
✅ senzatia de prurit (mâncărime intensă) la nivelul cavităţii bucale;
✅ uscarea gurii;
✅ senzaţia de corp străin la nivelul limbii;
✅ tulburări senzoriale (confundarea gusturilor sau imposibilitatea perceperii lor);
✅ reflex vomitiv.
Adesea, din cauza resturilor alimentare ce rămân între papilele gustative crescute excesiv, poți avea o respiraţie urât mirositoare. În cazurile cele mai severe, limba neagră viloasă poate duce la senzaţia de sufocare.
Limba geografica – poze
Limba geografică apare atunci când îți lipsesc papile de pe limbă, lăsând pete netede și roșii pe limbă. Medicii nu știu de ce se întâmplă acest lucru.
Afecțiunea este botezată limba geografică deoarece papilele lipsă determină suprafața limbii să arate ca o hartă. Petele sunt adesea roșii sau galbene, pot apărea pe suprafața superioară și pe părțile laterale ale limbii, par zdrențuite și neuniforme și uneori au margini albe accentuate. Aceste leziuni sunt inofensive. Nu sunt un semn de infecții, cancer sau alte probleme medicale grave.
Tratamentul medicamentos este recomandat doar în cazuri mai grave ale acestei patologii, atunci când senzația de arsură este continuă și limba prezintă durere. Aceste cazuri sunt destul de rare. Totuși dacă necesită tratament medicamentos, se vor administra medicamente antifungice topice, corticosteroizi și analgezice topice.
Limba zmeurie – poze
Limba zmeurie este frecvent întâlnită în unele boli acute ale căii aeriene la copil, dar nu numai. De multe ori, acest aspect apare în faringita streptococică, adică în acele cazuri unde există o infecție acută cu streptococ beta-hemolitic la nivelul amigdalelor si faringelui acelui copil.
Când o persoană are limba zmeurie, înseamnă că acest organ este roșu, umflat, mărit și cu papilele gustative în relief.
Limba se poate simți dureroasă la atingere și poate fi însoțită și de alte simptome, care indică din ce motiv a apărut această problemă de sănătate. Printre bolile care pot provoca limba zmeurie se numără boala Kawasaki, unele alergii, scarlatina, sindromul șocului toxic sau o carență de vitamine.
Limba incarcata – poze
Leucoplazia
În acest caz, diagnosticul este pus abia după ce celelalte boli au fost deja excluse. Leucoplazia este o boală puțin aprofundată, dar este știut faptul că poate să apară de la vârste fragede – fiind o boală cronică. Simptomatologia constă în depunerea unor pete albe sau gri pe suprafața limbii, gingiilor sau a țesutului din jurul acestora. Durerile nu sunt prezente, dar inconfortul există. Textura petelor este neplăcută.
Medicul stomatolog recomandă pacienților să renunțe la consumul de tutun și alcool, deoarece acestea pot favoriza apariția cancerului oral. Respectarea acestor indicații duce la diminuarea plăcii albe, cu posibilitatea dispariției totale. Procesul durează în medie un an.
Sifilisul
Sifilisul este o boală infecțioasă cu transmitere sexuală (BTS), cu simptome care se manifestă în mai multe zone ale corpului, inclusiv în gură. Dintre acestea, menționăm:
🌟 pete albe pe limbă
🌟 răni roșii și albe, cunoscute sub numele de șancre, pe limbă sau pe buze
🌟 leziuni orale adânci
Aceste simptome apar de obicei 10-90 de zile după ce o persoană intră în contact cu bacteriile. Șancrele se pot rezolva de la sine în timp, dar boala poate rămâne în organism și poate progresa fără tratament.
Tratament
Sifilisul necesită tratament medical cu antibioticul penicilină. Acest antibiotic ucide bacteriile care cauzează boala. Persoanele care sunt alergice la penicilină pot lua un alt tip de antibiotic.
Cum poti preveni aparitia limbii albe?
Deși nu este întotdeauna posibil să eviți dezvoltarea limbii albe, igiena orală de bază poate ajuta la prevenirea apariției acesteia. Cu alte cuvinte, este suficient să periezi dinții de două ori pe zi, să folosești ața dentară cel puțin o dată pe zi, apa de gură și dușul bucal. Benefică poate fi și utilizarea zilnică a unei raclete pentru limbă sau periajul limbii cu o periuță de dinți.
În plus, stilul de viață poate ajuta la prevenirea unei limbi albe prin:
- evitarea produselor din tutun și a băuturilor alcoolice
- dieta variate și hrănitoare.
- mersul la un dentist la fiecare 6 luni pentru un control ajută la menținerea gurii cât mai sănătoase posibil.
🌟 Afla mai multe despre tratarea cariilor.🌟
Factori de risc si complicatii in cazul limbii albe
✅ periaj deficitar;
✅ gura uscată;
✅ deshidratarea;
✅ dieta axata pe multe alimente moi.
✅ fumatul
✅ mestecatul tutunului.
Cea mai comună cauză a limbii albe este deshidratarea sau gura uscată, ceea ce creează un mediu propice dezvoltării bacteriene. În principiu, dacă nu îți cureți limba și dinții de cel puțin două ori pe zi, este foarte probabil să ai limba încărcată.
De asemenea, foarte frecvent, limba albă apare în infecțiile cu candida, o ciupercă existența în mod normal în corp, care în anumite condiții de slăbire imunitară se dezvoltă excesiv și provoacă ceea ce se numește candidoza orală, cu leziuni, roșeața, chiar sângerare uneori, oboseală cronică, etc.
Limba albă, încărcată, se poate asocia, de asemenea, cu parodontoza, diverse infecții bacteriene (precum sifilisul), lichenul plan bucal (boală autoimună), limba geografică (pete roșii pe limba cu margini albe),etc.
În Medicina Tradițională Chineză, examinarea limbii joacă un rol important în stabilirea diagnosticului și adoptarea tratamentului potrivit. Conform principiilor medicinii chineze, depozitele de pe suprafața limbii sunt determinate de evaporarea Qi-ului stomacului (Qi= energie vitală) și au legătură cu starea anumitor organe, precum splina și stomacul și a sângelui. O limba albă, încărcată, în special în zona posterioară și în centru, semnifică o supraîncărcare a sistemului digestiv în medicină tradițională chineză. Acest lucru poate fi determinat de stres, un dezechilbru în flora bacteriană digestivă, alimentație nesănătoasă, etc.
🌟 Afla mai multe despre parodontoza. 🌟
Limba alba la copii
Două lucruri pot face ca limba unui copil să pară albă: afte bucale și reziduuri de lapte. Ambele sunt des intalnite și pot crea un strat gros, alb pe limbă, cu aspect branzos. La sugarii sănătoși, niciuna din cele doua variante de mai sus nu este gravă, deși afta poate provoca unele iritații.
Intrebari despre limba alba
Exista tratament naturist pentru limba alba?
De obicei, limba albă este ușor de tratat acasă. Limba albă cauzată de acumularea de bacterii este tratată prin practicarea regulată a unei bune igieni orale.
Modalitățile simple prin care poți trata limba albă includ:
✅ Bea mai multă apă, până la opt pahare pe zi.
✅ Spăla-te pe dinți folosind o periuță de dinți moale.
✅ Folosește o pastă de dinți cu fluor – una care nu conține lauril sulfat de sodiu (un detergent) listat ca ingredient.
✅ Folosește apă de gură cu fluor. Dacă cel mic are limba albă, medicul dumneavoastră poate prescrie o apă de gură antifungică, astfel încât să-i poți tampona limba.
✅ Periază limba sau folosește o racletă de limbă pentru a îndepărta stratul alb. Dacă nu ai o racletă pentru limbă, poți folosi o linguriță.
✅ Folosește paiul când bei băuturi reci.
✅ Evită substanțele care pot irita limba, cum ar fi apa de gură cu alcool, alcoolul și țigările, alimentele și băuturile care sunt picante, sărate, acide sau foarte fierbinți.
✅ Ia analgezice fără prescripție medicală dacă simți disconfort.
Remedii și tratamente pe care le poți folosi acasă:
✅ Probioticele
Probioticele sunt tulpini de bacterii care sunt benefice pentru sistemul digestiv.
În timp ce multe cercetări despre probiotice se concentrează pe îmbunătățirea sănătății intestinale, probioticele pot fi, de asemenea, utile pentru gură și limbă, ajutând la combaterea bacteriilor infecțioase.
✅ Exfoliant cu bicarbonat de sodiu
Adăugarea de bicarbonat de sodiu de calitate alimentară pe o periuță de dinți și spălarea limbii, a dinților și a gingiilor poți reduce bacteriile care cauzează limba albă. Un studiu a descoperit că prin clătirea gurii cu bicarbonat de sodiu se pot reduce bacteriile dăunătoare care cauzează în mod obișnuit infecțiile orale, precum ar fi streptococul.
✅ Usturoi crud
Consumul de usturoi poate ajuta organismul să lupte împotriva infecțiilor cauzate de bacterii și ciuperci, pentru ca are atât proprietăți antibacteriene, cât și antifungice, inclusiv capacitatea de a combate Candida. Poți mânca un cățel de usturoi crud zilnic sau îl pot toca și consuma cu puțin ulei de măsline.
Ce inseamna daca am senzatie de arsura pe limba si cerul gurii?
Este posibil sa suferi de glosodinie – o problema complexa, disconfortanta și care-ti poate afecta în mod real calitatea vieții. Este o stare caracterizată prin o puternica senzatie de arsura la nivelul limbii, obrajilor, gingiilor sau chiar intregii cavitati bucale si gat si care aparent este lipsită de o cauza decelabila. Senzația este asemănătoare cu cea apărute în urma consumarii lichidelor fierbinți.
De ce am pielite albe pe limba?
Este posibil sa suferi de leucoplazie sau de candidoza bucală. Dintre cele doua, leucoplazia este considerată o boala precanceroasă.
Lăsați un comentariu
Lăsați un comentariu