Cariile Dentare: cum se formează acestea și ce poți face pentru a le preveni sau trata ?

carii dentare

Dr. Lupu Alina – Estetică Dentară

Cele mai frecvente leziuni care afectează peste 80% din populația României sunt cariile dentare. Caria reprezintă procesul de deteriorare a țesuturilor dentare determinat de bacteriile aflate pe suprafața dinților. Oricine are dinți poate avea carii, inclusiv infanții.

Caria dentară reprezintă o boală a dinților provocată de microorganismele plăcii bacteriene. Acestea din urmă, distrug în timp țesuturile dure ale dintelui lezat, formându-se astfel cavitatea dentară.

În cazul în care cariile dentare nu sunt tratate, ele se maresc și pot afecta țesuturile mai profunde ale dinților. Ședințele de detartraj odată la 6 luni, periajul corespunzător al dinților și folosirea aței dentare, reprezintă cele mai bune metode de prevenție împotriva cariilor dentare.

Cariile dentare – simptome

Semnele și simptomele când vine vorba despre cariile dentare variază. Acestea diferă funcție de marimea și locația lor. Atunci când o cavitate abia începe să se formeze, este posibil să nu apară nici un simptom.  Însă, cu cât leziunile se măresc  mai mult, cu atât  acestea pot provoca simptome precum: prezența petelor pe dinți, sensibilitate dentară, dureri ușoare în timpul meselor sau dureri puternice spontane.

Când trebuie să vizitezi un medic dentist?

Este posibil să nu știi exact când se formează o cavitate dentară, de aceea se recomandă controlul stomatologic și detartrajul de două ori pe an. Chiar dacă dinții nu îți dau nici un semn de carii sau dureri, este indicat să respecți vizitele periodice la dentist pentru a preveni apariția sau extinderea acestora.

Cariile dentare – tratament

Tratamentul cariilor depinde de nivelul de severitate al acestora, de aceea, există mai multe opțiuni:

  • Tratamentele cu fluor. Dacă leziunea carioasă este în stare incipientă, tratamentul cu fluor poate ajuta la refacerea smalțului dinților sau poate să o oprească din evoluție.
  • Obturația dentară (plomba). Această metodă de tratament se aplică pentru a restaura dinții, leziunile carioase sau alte deteriorări identificate la suprafața dinților. Amalgamurile, glass-ionomeriile și compozitele  sunt principalele materiale care se folosesc pentru refacerea cavității.
  • Inlay & Coroane. Atunci când cavitățile sunt foarte profunde, s-ar putea să fie necesară reconstituirea lor prin coroane sau inlay-uri  – adică o restaurare personalizată, care înlocuiește coroana naturală a dinților. Inlay-urile reprezintă o alternativă a obturațiilor tradiționale. Scopul lor este acela de a reconstitui dinții afectați de leziunile carioase sau alte defecte structurale. Diferența între obturațiile tradiționale și inlay-uri este că cele din urmă sunt făcute la laborator, comparativ cu primele care sunt aplicate în aceeași zi direct de medicul stomatolog.
  • Tratament endodontic (de canal). Atunci când leziunea carioasă ajunge la pulpa dintelui, este posibil să aveți nevoie de un tratament de canal. Acesta are rolul de a salva un dinte foarte distrus.

Cum să te pregătești pentru întâlnirea cu medicul dentist?

Dacă te confrunți cu dureri de dinți, sensibilitate dentară sau chiar sângerări, este timpul să faci o programare la medicul dentist. Iată câteva informații care te vor ajuta să fii pregătit pentru o consultație stomatologică.

Trebuie să faci o listă cu următoarele:

  • medicamentele, vitaminele, remedii naturiste sau alte suplimente pe care le administrezi;
  • alergii la medicamente sau dacă ai reacții adverse la anesteziile locale;
  • întrebări/curiozități pe care să le adresezi medicului dentist.

Nu ezita să adresezi cât mai multe întrebări medicului stomatolog despre problemele tale dentare, s-ar putea să afli aspecte care până acum pentru tine reprezentau obiceiuri greșite, dar odată cu încetarea lor, să previi leziunile dentare sau chiar pierderea dinților.

Contactează medicul, AICI

 

Lăsați un comentariu