Coroane dentare pe implanturi

Coroanele dentare sunt o parte importantă a stomatologiei estetice și sunt extrem de populare în ultimele decenii. Pe lângă funcția estetică (o coroană dentară calitativă mimează perfect un dinte sănătos), coroanele dentare mai au și alte funcții importante – masticatorie și fonetică. Ultimele materiale utilizate în stomatologie (ceramica, zirconiul) au revoluționat acest tratament.

Atât coroana dentară simplă, cât și coroana dentară pe implant sunt lucrări protetice. Coroanele dentare în sensul uzual al cuvântului au nevoie de un dinte ca bază (sănătos sau corect tratat, cu rădăcini stabile), în timp ce coroanele pe implant înlocuiesc un dinte deja absent.

Pasiunea noastră te va face să îți iubești zâmbetul!

Ești pregătit pentru un nivel înalt de îngrijire?

Coroana pe implanturi - ce este

Coroana pe implant este soluția optimă după extracțiile dentare sau traumele însoțite de pierderea dinților. Deși procesul de creare a unei asemenea lucrări stomatologice nu este unul simplu, coroana pe implant rezolvă și previne multe probleme, fiind unica soluție pe termen lung, care într-adevăr merită o investiție.

După ce s-a inserat în os un implant, urmează faza protetică, în care se realizează coroana dentară. Această fază începe la 4-6 luni de la etapa chirurgicală de inserare a implantului, timp în care acesta se fixează bine în os (osteointegrează).

Lucrările protetice pe implante trebuie să satisfacă cerințele estetice ale pacientului și necesitățile funcționale, să asigure o distribuție echilibrată a forțelor masticatorii și să prevină dezvoltarea de forțe traumatice care scad longevitatea implantului.

Tipuri de coroane pe implanturi

O lucrare dentară cu sprijin pe implant are 3 componente.

Componente:
  • Implantul - care este introdus în os printr-o intervenție chirurgicală
  • Bontul protetic - este similar unui dinte șlefuit. Poate fi prefabricat (standard) sau personalizat (realizat individual pentru fiecare pacient în centre specializate de frezare).
  • intervenția chirurgicală care constă în mai multe etape
  • Coroana dentară - realizată din ceramică pe suport metalic sau de zirconiu. Pentru protezarea permanentă pe implanturi dentare se folosesc cel mai des coroane metalo-ceramice, coroane din dioxid de zirconiu și coroane integral ceramice. Pentru lucrările temporare, se folosesc coroane și punți din plastic, iar când vine vorba de structuri extinse, metal-plastic.

Apeleaza cu incredere la servicii profesioniste in Iasi

Coroana metalo-ceramică pe implant

Coroanele metalo-ceramice sunt coroane rezistente și fiabile și sunt adesea folosite pentru a înlocui dinții laterali, care duc sarcina cea mai mare în timpul masticației.

Dacă se dorește restaurarea dinților frontali este mai bine să alegeți un tip de coroană mai estetică, mai ales dacă este vorba de a înlocui 1-2 dinți. plasată pe un implant dentar nu este mult diferită de o coroană metalo-ceramică, care este fixată pe un dinte natural.

Diferențele constau în metodele de fixare a coroanei de bont și în procesul mai complex de amprentare și de fabricație.

Coroanele metalo-ceramice sunt fixate pe implanturi prin bonturi metalice. Acestea pot fi fie bonturi standard din titan standard mai ieftine, fie bonturi personalizate mai scumpe realizate prin frezare (tehnologia CAD / CAM).

Coroana din zirconiu pe implant

Zirconiul este un material folosit în stomatologie sub formă de oxid de zirconiu. Conform US National Library of Medicine Național Institutes of Health zirconiul este unul dintre cele mai rezistente materiale utilizate în medicină dentară. Acesta este supranumit „ceramic steel” iar în condiții de utilizare normală are o rezistență la îndoire între 9 și 12 MPa echivalentul a 100 kg pe 1 cm pătrat. Coroana dentară din zirconiu este unul dintre multe tipuri de coroana dentară utilizată în stomatologie și se referă în principal la materialul din care este construită coroana dentară.

Coroana integral ceramică pe implant

Coroanele integral ceramice reprezinta o lucrare protetica prin care un dinte distrus e reabilitat, în cazul în care acesta nu poate beneficia de obturație de compozit (plomba). Aceste coroane se confecționează prin frezare computerizată. Datorită materialului ceramic integral, lucrarea protetică va fi 100% biocompatibilă cu gingia, dar și cu întreg organismul.

Această alternativă de coroana integral ceramică este indicată cand pacientul necesită o soluție pe termen lung pentru restaurarea unui dinte afectat de carie printr-o variantă cu estetică dentară deosebită.

Ceramica dentară copiază foarte fidel structurile naturale dentare și se integrează cel mai bine estetic; de aceea acest tip de restaurari sunt preferate pentru dinții din zona frontală, cei din zâmbet.

Coroana temporară pe implant

Coroanele dentare temporare sau provizorii sunt cel mai adesea utilizate pentru o perioada, de obicei minim 1 an. Totuși, există anumite situații când o coroana temporară poate fi cea mai bună soluție pentru o perioada mai lungă de timp.În cazul pacienților cu un ritm foarte mare de degradare a dinților, care nu este încă ținut sub control, este recomandată soluția coroanelor dentare temporare pentru un termen mai lung până când degradarea danturii este adusă sub control. Astfel, coroana temporară economisește efortul financiar al pacientului pentru înlocuirea mai multor coroane dentare permanente, iar pe termen lung dintele sau implantul dentar respectiv este mai puțin traumatizat față de unele coroane permanente care pot fi foarte dificil de înlăturat.

Pasiunea noastră te va face să îți iubești zâmbetul!

Ești pregătit pentru un nivel înalt de îngrijire?

Selectarea tipului de bont

Între coroană și implant există întotdeauna un „adaptor” – bont protetic. Coroana artificială este fixată pe bont – prin fixare cu ciment sau șurub. Unii producători produc implanturi cu bonturi fixe, care sunt concepute pentru proteze expres în primele 72 de ore după operație.

Pentru coroanele dentare pe implanturi, bontul acționează ca un suport. Este înșurubat în implant și este un element de tranziție între acesta și proteză. Stâlpul, ca să zicem, este format din două părți – partea sa inferioară este scufundată și fixată în corpul implantului dentar, iar partea superioară este porțiunea care iese deasupra implantului. La rândul lor, bonturile sunt realizate din dioxid de titan și zirconiu. Se preferă unul sau alt material pe baza materialului coroanei.

Bonturile din titan

Bonturile din titan sunt cele mai des folosite, datorită calităților deosebite ale acestui material, care are o rezistență excelentă și este foarte bine tolerat de organism, astfel că poate fi folosit pe scară largă în medicina reconstructivă, nu doar în stomatologie. Au o rezistență excelentă și sunt foarte bine tolerate de organism – nerecomandate în zona frontală atunci când se folosesc coroane integral ceramice/zirconiu ceramice, deoarece transpare  bontul închis la culoare.

Bonturile din zirconiu

Bonturile din zirconiu sunt recomandate în special în zona frontală deoarece au o culoare deschisă, asemănătoare cu cea a rădăcinii unui dinte sănătos. 

Astfel, chiar dacă, în timp, gingia se va mai retrage, efectul estetic va rămâne neschimbat. Sunt, deci, estetice, datorită culorii albe și a unei transparențe asemănătoare cu cea a dinților naturali. – au o rezistență excelentă și sunt foarte bine tolerate de organism – recomandate în cazul coroanelor integral ceramice pentru un efect estetic maxim.