Este recomandat să calmezi durerea de dinți la domiciliu?

Da, este recomandat să calmezi durerea de dinți la domiciliu, temporar, pentru maximum două zile, doar dacă te afli în imposibilitatea de a ajunge la un medic dentist! De cele mai multe ori, durerea de dinți nu persistă doar în zona leziunii dentare, aceasta poate radia în jurul dintelui sau chiar a maxilarului. Motivele care provoacă durerile de dinți sunt bacteriile din cariile dentare, infecțiile, obturațiile (plombele) rupte sau probleme gingivale.

Dacă nu ai posibilitatea să faci un control stomatologic, poți încerca remedii naturisite simple făcute din ingrediente accesibile și pe care le poți aplica direct la domiciliu. Acestea te pot ajuta să te desprinzi temporar de disconfortul creat de durerea de dinți. 

În acest articol, îți vom împărtăși tot ceea ce trebuie să știi despre durerea de măsea, cum o tratezi și cum o previi. Știm că ai vrea să-ți treacă de la sine sau cu un paracetamol, să fie “cauzată de curent”, știm că te sperie când se “întinde în toată gură” sau când îți dă dureri de cap și de urechi. Cel mai adesea, durerea de măsele este un semn că există o problemă la nivelul danturii, iar atunci cei mai mulți dintre noi căutăm pastile pentru durerea de măsea. Spre deosebire de durerea resimțită la nivelul oricăror altor zone ale corpului, durerea de măsea este deseori continuă și greu de suportat. Atunci când apare, cea mai bună decizie este să ne programăm la medicul stomatolog, întrucât cauzele pot fi diverse. 

✅ Afla de aici tot ce trebuie să știi despre tratarea cariilor! ✅

Cand trebuie sa merg la dentist?

Remediile naturiste sunt menite să ofere soluții temporare de scurtă durată, în eventualitatea în care, din diverse motive, nu puteți ajunge imediat la un dentist. Însă, este foarte important să solicitați un tratament dentar de la un medic specialist, dacă durerea de dinți durează mai mult de 1 zi, maxim două. 

Dacă durerea de dinți nu este tratată imediat, această poate conduce la probleme mult mai grave, cum ar fi boli gingivale sau un abces dentar. Un abces dentar este cauzat atunci când bacteriile infectează partea interioară a dintelui, numită pulpă dentară. În acest caz, este nevoie să solicitați dentistului un tratament de canal.

Tipuri de dureri de dinti. Cum se simte durerea de masea?

Durerea de dinți este durerea care se localizează în interiorul  / în jurul unui dinte. Durerile minore de dinți pot fi cauzate de o iritație temporară a gingiilor pe care o poți trata acasă. Durerile de dinți mai grave sunt cauzate de probleme dentare care nu se vor ameliora de la sine și trebuie tratate de un dentist. Gradul de durere dentară poate varia de la ușor enervant la chinuitor de dureros. Tratamentele pentru durerea dentară pot fi la fel de simple ca îmbunătățirea rutinei de îngrijire a sănătății orale sau la fel de complicate precum chirurgia orală. 

Cauzele durerilor de dinti. Factori declansatori 

Durerea de măsea este adeseori sinonimă cu pulpită dentară, un proces inflamator din interiorul dintelui care afectează pulpă dentară. Pulpa este un țesut moale din camera pulpară și din canalele radiculare ale dintelui, compus din vase sanguine mici și terminații nervoase (de aici și termenul „nerv dentar”).

Durere_masea_tratament_acasa

Sursa foto: https://www.verywellhealth.com/

Inflamația pulpei nu apare niciodată de la sine, există întotdeauna cauze:

⫸ Carii avansate – cel mai adesea pulpita se dezvoltă ca urmare a distrugerii smalțului și dentinei printr-un proces carios, rezultând expunerea și infecția pulpei.

⫸ Traume/leziuni ale dinților – Mai puțin frecvent, pulpita poate fi cauzată de traume la nivelul pulpei din cauza deteriorării mecanice a dintelui, fracturi, lovituri, etc.

⫸ Expunere distructivă prelungită la substanțe chimice, la temperaturi ridicate sau scăzute.

Cauzele dentare ale durerii de măsea pot fi determinate de: 

⫸ Fracturile dentare: sunt o cauză de întâlnită a durerii dentare. De exemplu, dinții care sunt ciobiți sau rupți din cauza unei traume pot provoca dureri dentare. În mod similar, o obturație, coroană sau implant dentar rupt sau deteriorat poate declanșa durerea de dinți.

⫸ Cariile dentare: cariile dentare se numără printre cele mai frecvente cauze ale durerii dentare. Cariile sunt cauzate de bacterii care pătrund în smalțul dinților și în dentina subiacentă și care pot duce la dureri dentare. 

⫸ Abcesul – care este o infecție a pulpei din interiorul dintelui, determină o formă mai severă de durere dentară.

⫸ Bolile gingivale: simptomele bolii gingiilor (boală parodontală) includ înroșirea și umflarea gingiilor, dar aceste simptome pot contribui la durerea dentară, precum și la durerea gingiilor. Durerea dentară din cauza gingivitei poate apărea atunci când acumularea plăcii dentare face ca gingiile să devină roșii și umflate. Parodontita poate apărea atunci când gingivita este lăsată netratată, iar gingiile se îndepărtează de dinți, formând buzunare care colectează resturile alimentare și bacteriile.

⫸ Dureri de maxilar: dacă te confrunți cu dureri dentare mai mult la nivelul maxilarului, e posibil semn de tulburări temporomandibulare. Cauzele TMD includ scrâșnirea sau strângerea cronică a dinților și dislocarea articulației temporomandibulare.

⫸ Cancerul bucal: Cancerul bucal poate provoca amorțeală sau durere în orice parte a feței, gâtului sau gurii. Alte simptome ale cancerului bucal includ umflarea, umflăturile și pete erodate oriunde în interiorul gurii, sângerări oriunde în gură și răni pe față sau pe gât sau în gură care nu se vindecă într-o săptămână sau două.

⫸ Malocluzie: Malocluzia este termenul tehnic pentru dinții strâmbi sau o mușcătură neuniformă. Malocluzia severă poate provoca dureri în maxilar și în mușchii feței, dar cele mai multe cazuri pot fi gestionate cu aparat dentar și alte tehnici ortodontice.

⫸ Molarii de minte: dacă nu au loc să iasă corect, pot provoca dureri dentare în gingii și maxilar. Durerea de la molarii de minte e similară cu durerea cauzată de sinusuri. 

Cauze non-dentare ale durerii de dinți 

Uneori, durerea de dinți poate fi asociată cu una dintre următoarele afecțiuni:

⫸ Infecția sinusurilor: infecțiile sinusurilor pot provoca dureri de dinți atunci când sinusurile pline de lichid pun presiune pe colțurile superioare ale cavității bucale. Dacă suferi în mod regulat de infecții ale sinusurilor, este posibil să observi dureri la dinții aflați în apropierea cavităților sinusurilor. 

⫸ Cefalee în ciorchine: cauza exactă a cefaleei în ciorchine este necunoscută, dar este adeseori asociată cu durerea de dinți.

⫸ Infarct: Durerea de la un atac de cord poate radia în maxilarul inferior.

⫸ Diabet zaharat: Dacă ai diabet zaharat, glicemia necontrolată poate crește riscul de carii dentare.

⫸ Infecții virale: zona zoster este un exemplu de infecție virală care poate provoca dureri dentare.

⫸ Boli ale SNC: o afecțiune numită nevralgie de trigemen este asociată cu o durere ascuțită pe o parte a feței.

⫸ Abuzul de droguri: Abuzul de metamfetamină a fost asociat cu durerea de dinți.

⫸ Deficiența de vitamine: mai ales deficiența de vitamina B12 a fost asociată cu durerea de dinți.

Tratament durere de masea 

Tratamentul este stabilit de medicul specialist în funcție de natura afecțiunii, precum: carie dentară, abces sau boală de altă natură, dar cu reacții în zona cavitații bucale, a gingiilor și a dinților.

Tratamentul stomatologic poate include terapie pentru durere și infecție, curățarea zonei afectate, aplicarea unei plombe dentare, a unei coroane dentare sau, dacă este cazul, extracția dentară a maselei.

De asemenea, trebuie reținut faptul că, pentru a preveni formarea de carii dentare se poate folosi metoda de sigilare a măselei pentru acoperirea șanțurilor în care poate rămâne blocată mâncarea cu material pe bază de rășină.

Proceduri de tratament:

⫸ Tratament endodontic sau de canal: este o procedura specifică de scoatere a nervului, de eliminare a țesutului afectat  și de închidere a canalului, și care se aplică în cazul unui abces sau a unei infecții. 

✅ Află mai multe despre tratamentul de canal de aici.

⫸ Tratamentul de restaurare a leziunilor cauzate de carii sau de tocirea măselei: este o procedură de reconstrucție dentară prin plombarea cavității lipsa de la nivelul maselei.

✅ Totul despre tratamentele restaurative cu implant, aici.

⫸ Tratamentul pentru abces dentar cauzat de o infecție bacteriană: este complex și include mai întâi eliminarea infecției, apoi proceduri pentru păstrarea dintelui și prevenirea altor complicații.

⫸ Aplicarea de coroana dentară: este o procedură de reconstrucție dentară protectivă fixă prin intermediul căreia se reface o măsea spartă, fisurată, acoperind partea vizibilă a dintelui și preia toate funcțiile acestuia.

✅ Totul despre coroanele dentare, aici.

⫸ Tratamentul parodontal este o procedură complexă prin care țesuturile dure și moi sunt curățate de stomatolog și se aplică în cazul unei infecții severe, cronice la nivelul gingiei.

Ce optiuni de amelioare acasa a acestui tip de durere exista?

🔵Medicamente analgezice pentru a înceta durerea de dinți

Medicamentele de tip “over the counter”, precum acetaminofenul (paracetamolul) și ibuprofenul, pot oferi o reducere temporară a durerilor de dinți.

✅ Afla de aici tot ce trebuie să știi despre tratarea cariilor! ✅

 

Ce optiuni de amelioare acasa a acestui tip de durere exista?

🔵 Comprese reci sau pachete de gheață pentru a ameliora durerea de dinți

O compresă rece sau un pachet de gheață te pot ajuta la ameliorarea durerii dentare, mai ales dacă durerea de dinți se datorează leziunilor sau gingiviilor inflamate.

Puteți încerca să puneți pentru câteva minute în zona dintelui dureros un pachet de gheață sau chiar o pungă congelată cu legume, dar să țineți cont să nu puneți direct pe față sau obraji. Înfășurați cu un prosop mic.

Aplicarea unui tratament rece contractă vasele de sânge, încetinind fluxul de sânge din zona afectată. Acest lucru ajută la amortizarea temporară a durerii de dinți și reduce efectul inflamației.

🔵 Clătirea gurii cu apă sărată

Clătirea gurii cu apă caldă sărată ajută la înlăturarea resturilor de mâncare depozitate în cavitățile dentare sau între dinți. De asemenea, acest tip de „tratament” temporar poate stimula vindecarea prin reducerea inflamațiilor, dar poate ameliora și durerile de gât.

O clătire cu apă sărată poate fi făcută prin dizolvarea unei lingurițe de sare într-un pahar de apă caldă. Apoi, clătiți pentru aproximativ 30 de secunde și scuipați. Acest proces poate fi repetat ori de câte ori este necesar, până simțiți o ameliorare a durerii de dinți.

🔵 Usturoi

Usturoiul a fost utilizat de-a lungul istoriei, de nenumărate ori în scopuri medicinale. Acesta conține un compus numit “alicină” care explică proprietățile sale puternice antibacteriene. Puteți zdrobi un cățel de usturoi proaspăt, iar apoi amestecați-l cu puțină sare. Aplicați compoziția realizată pe dintele afectat, cu siguranță durerea de dinți va încetini.

🔵 Ceai de mentă

Menta, precum usturoiul, are o mulțime de proprietăți care pot calma o durere de dinți. Mentolul pe care îl deține este cunoscut ca fiind antibacterian.

Se poate pune într-o ceașcă de apă clocotită o linguriță de mentă uscată și se lasă la infuzat aproximativ 20 de minute. După ce se mai răcește, clătiți ambundent, după care scuipați sau înghiți.

De asemenea, puteți pune câteva picături de ulei de mentă pe o compresă de bumbac și aplicați-o în zona durerii dentare.

🔵 Cimbru

Cimbrul este foarte cunoscut pentru efectele sale medicinale, fiind un remediu eficient pentru infecțiile toracice, cum ar fi bronșita sau tusea convulsivă. Thymolul este principala componentă a uleiului esențial și are proprietăți antiseptice și antifungice.

Adăugați o singură picătură de ulei esențial de cimbru într-un pahar cu apă, iar apoi clătiți abundent.

O altă metodă este să puneți câteva picături de ulei esențial de cimbru și apă pe o compresă de bumbac, după care să aplicați pe dintele afectat.

🔵 Aloe Vera

De-a lungul timpului, gelul Aloe Vera, care se găsește în frunzele plantei suculente, a fost folosit de foarte multe ori în vindecarea arsurilor și tăieturilor minore. Unii oameni îl folosesc pentru curățarea și calmarea gingiilor.

Studiile au arătat că Aloe Vera are proprietăți naturale antibacteriene și poate distruge germenii care cauzează cariile dentare.

Gelul trebuie aplicat pe zona dureroasă și se masează ușor.

🔵 Clătire cu apă oxigenată

Clătirea gurii cu apă oxigenată reprezintă de fapt o apă de gură eficientă antibacteriană, mai ales dacă durerea de dinți este cauzată de o infecție.

Dacă alegeți această metodă de ameliorare a durerii de dinți, trebuie să aveți grijă să nu înghițiți substanța, deoarece poate fi foarte periculoasă organismului.

Puteți amesteca în părți egale apă oxigenată și apă, iar apoi să clătiți gura timp de aproximativ 30 de secunde. După ce scuipați, este indicat să clătiți gura cu apă curată de mai multe ori.

Acest remediu nu este recomandat copiilor.

🔵 Cuișoare

În insulele Maluku din Indonezia, cuișoarele sunt un condiment indigen. Acestea conțin eugenol, un compus chimic care acționază ca un anestezic natural. Cuișoarele sunt un condiment indigen pentru insulele Maluku din Indonezia.  

Acestea conțin eugenol, un compus chimic care acționează ca un anestezic natural. De asemenea, cuițoarele mai au și proprietăți antiinflamatorii și bacteriene, care pot ajuta la combaterea infecțiilor dentare sau gingivale.

Puteți înmuia o mică compresă sterilă, de preferat, în ulei esențial de cuișoare și să-l aplicați pe dintele lezat.

Se pot folosi și cuișoare întregi uscate. Răsuciți ușor un cățel întreg pentru a elibera uleiul și lăsați-l să se scurgă pe dintele afectat timp de 30 de minute.

 

Ce medicamente iau pentru durerea de masea?

Cel mai bun mod de a preveni o durere de dinți sau abcesele dentare este menținerea cât mai sănătoasă a danturii și a gingiilor. Acest proces se poate face cu următorii pași:

🔵 perierea dinților cu fluor de două ori pe zi, timp de cel puțin 2 minute;

🔵 reducerea alimentelor și băuturilor dulci;

🔵 folosirea aței interdentare de două ori pe zi, timp de cel puțin 2 minute;

🔵 renunțarea la fumat;

🔵 controale stomatologice periodice.

Dacă durerea de dinți durează mai mult de 2 zile, trebuie să vizitați cât se poate de repede un medic dentist pentru a urma un tratament dentar corespunzător.  ✅Pe noi ne găsești AICI.

 

Biografie

https://www.webmd.com/oral-health/guide/toothaches 

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10957-toothache 

https://crest.com/en-us/oral-care-tips/toothache/tooth-pain-causes-remedies-relief-stop-tooth-pain 

Lăsați un comentariu