Gingii inflamate: cauze, tratamente și metode de prevenție
Ai fost obișnuit cu ideea că doar dinții sunt cei care pot produce dureri la nivelul cavității bucale? Ei bine, trebuie să-ți spune că vorbim doar de un adevăr spus pe jumătate. În realitate, nu doar dantura este cea care ne poate da bătăi de cap, ci si gingiile. Da, ați citit bine! Gingiile pot fi la fel de dureroase precum dinții.
Atunci când ne spălăm pe dinți urmăm la propriu denumirea. Dar spălarea dinților n-ar trebui să excludă și îngrijirea gingiilor. Igiena acestora este la fel de importantă ca igiena danturii. Gingi susține și înconjoară dinții, iar atunci când ne facem igiena orală trebuie s-o băgăm în seamă neapărat.
Dacă vom considera gingia importantă, atunci nu vom întâmpina dureri, nu vom avea sângerări și nu vom simți diferențe si disconfort la alimentele foarte calde sau foarte reci. Evident, dacă nu vom face asta, toate problemele enumerate mai sus vor apărea fix când îți vei dori mai puțin.
Care sunt cauzele ce determină inflamarea gingiilor?
Principala cauză care duce la inflamarea gingiilor o reprezintă igiena necorespunzătoare. Fie nu te speli de minimum două ori pe zi, ba chiar ratezi poate și o minimă spălare, fie te speli dar oferi atenție doar dinților, iar gingiile rămân necurățate. Ceea ce este total greșit.
Pe parcursul somnului, dar și pe parcursul unei zile întregi, cavitatea bucală va resimți placa bacteriană. Mai multe tipuri de bacterii se vor așeza pe dinți și gingie și își vor face de cap dacă nu vor fi eliminate printr-un periaj corespunzător.
Totuși, nu doar igiena e cauza gingivitei. De exemplu, aftele sunt și ele motiv de alarmă pentru gingii. De asemenea, la cauzele care determină apariția inflamării gingiilor putem nota și:
✅ Ulcerațiile bucale (leziuni roșii sau gri foarte dureroase);
✅ Deficitul de vitamina C (mai rar, dar se întâmplă, lipsa vitaminei C îți va afecta sănătatea gingiilor).
Ce este foarte important de știut e că în momentul în care apar primele semnale, trebuie să nu ignorați acest lucru și să mergeți la un control stomatologic. Este clar că gingiile voastre sunt sub o anumită formă de suferință.
Factorii de risc
Conform ultimelor studii realizate la nivelul Uniunii Europene, 80% dintre europeni suferă de gingivită. Cifra este una de-a dreptul alarmantă, dar cu adevărat problematic este și numărul celor care aleg să ia în serios această problemă și să meargă la dentist: doar 8% dintre persoanele care sesizează inflamația gingiilor merg să corecteze această problemă.
Specialiștii au identificat și prezentat principalii factori de risc pentru inflamația gingivală:
✅ Fumatul;
✅ Boli asociate – diabet, hipertensiune;
✅ Modificări importante la nivel hormonal (sarcină, pubertate, menopauză);
✅ Boli la nivelul căilor respiratorii;
✅ Apariția sindromului de gură uscată;
✅ Surse importante de infecții – carii netratate, abces.
De asemenea, pentru persoanele în vârstă care au trecut la proteze dentare și acestea reprezintă un factor de risc. O astfel de proteză, neexecutată corespunzător sau care s-a deplasat între timp, ar putea ajunge să rănească gingia și să provoace durere și sângerare.
Sunt notate cazuri de inflamații gingivale și la bebeluși sau copii, în primii ani de viață. Momentul în care apar primii dinți este unul dureros, iar până la apariția dinților de lapte copiii sunt obișnuiți să mestece alimentele direct cu gingiile.
Când este recomandat să mergi la medic?
Cel mai bun sfat este acesta: mergi la doctor atunci când sesizezi prima sângerare sau primul disconfort dat de gingie. Orice întârziere nu face decât să înrăutățească problema, iar dacă vei fi în cazul fericit în care e doar o alarmă falsă atunci nu va trebui să regreți că te-ai deplasat la medicul stomatolog, ci va trebui să te bucuri că gingiile tale sunt perfect sănătoase.
Cele mai frecvente simptome ale gingiilor inflamate
Totuși, dacă nu ești tipul de persoană care să meargă imediat la doctor când are o problemă, atunci s-ar putea să suferi de gingii inflamate dacă ai următoarele simptome:
✅ Disconfort la masticație;
✅ Durere (mică sau mare) la alimente reci sau fierbinți;
✅ Sângerare abundentă în momentul spălării pe dinți;
✅ Disconfort maxim în momentul periajului dentar și gingival;
✅ Dinți care încep să se miște fără să fie cariați;
✅ Stare febrilă neasociată cu răceală sau alte afecțiuni;
✅ Senzația de pulsare la nivelul gingiilor;
✅ Sesizarea unui spațiu între gingie și dinți;
✅ Puroi între gingie și dinte;
✅ Schimbarea culorii de bază a gingiei.
Îngrijirea și igiena orală corespunzătoare
Așa cum am spus deja, igiena orală corespunzătoare ne va salva de multe probleme dentare, inclusiv de inflamarea gingiilor. Este recomandat periajul dentar de minimum două ori pe zi, de obicei o dată dimineață și o dată seara, înainte de culcare, când știm clar că nu vom mai consuma niciun aliment până dimineață.
Prin periajul dublat pe zi se îndepărtează placa bacteriană, iar cavitatea bucală rămână ferită, cel puțin până ziua următoare, de bacterii și virusuri care pot ataca gingia și dinții.
Specialiștii recomandă și folosirea periuțelor electrice, pentru că rotația automată a periei va curăța mai bine suprafața dinților și a gingilor. În plus, rotația se va face în mod corespunzător, astfel că nu va trebui să te gândești dacă e bine să cureți dinții de jos în sus sau de sus în jos.
Nu ar strica să folosești și ața dentară, iar de mai multe ori pe parcursul zilei să împrospătezi gura cu apă dentară. Indiferent dacă faci toate procedurile ca la carte, de două ori pe an (o dată la șase luni) trebuie să te prezinți într-un cabinet stomatologic pentru controlul de rutină.
Tratamente medicamentoase și geluri pentru gingiile inflamate
În primul rând, să începem cu începutul. Tratamentul se ia doar după recomandarea medicului! Nu apelăm la medicamente din auzite sau pentru că prietenii noștri le-au folosit și au avut rezultate bune. Vom lua medicamente sau ne vom supune gingiile la un tratament medicamentos doar după un consult prealabil al medicului.
În tratamentul cu medicamente pentru gingiile inflamate, medicul ar putea să-ți prescrie anumite soluții antibacteriene, printre care și diferite tipuri de geluri. De exemplu, la bebeluși se recomandă gelul gingival în momentul în care dantura stă să erupă, iar gingia va fi afectată și dureroasă.
Este indicata utilizarea gelului acasa?
După consult, medicul va stabili schema de tratament. Unele metode vor putea fi realizate în cabinetul stomatologic, în timp ce altele se pot face și acasă. Astfel, un gel special pentru calmarea gingiilor poate fi aplicat chiar de pacient, nu mai mult de 14 zile.
Aceste tipuri de geluri au ca efect protejarea gingiei, reducerea inflamației și diminuarea durerii.
Gingii inflamate la copii și bebeluși
Apariția primilor dinți este motiv de bucurie pentru părinți și rude, dar motiv de durere și supărare pentru bebeluși. Ieșirea dintelui va afecta gingia, iar acest moment trebuie tratat cu foarte mare atenție pentru ca durerea să fie una cât mai suportabilă pentru copii sau bebeluși.
În momentul în care părinții se așteaptă ca primii dinți să apară, se recomandă folosirea jucăriilor gingivale, cu rol clar de a pregăti gingia pentru apariția dintelui, utilizarea de geluri speciale sau chiar apelarea la medicamente, sub îndrumarea medicului, dacă durerile sunt mai mari.
Faptul că un copil are dantura de lapte și aceasta se va schimba nu este o scuză pentru a nu trata gingiile inflamate. Din contră, o gingie inflamată lăsată netratată va face probleme de fiecare dată, indiferent dacă avem dinți de lapte sau dacă a venit dantura matură.
Gingii inflamate în timpul sarcinii
În timpul sarcinii, din cauza modificărilor hormonale din organism, unele femei pot suferi de gingivită. Din păcate, în această perioadă gingivita este mult mai dureroasă decât în mod normal.
Vă mai aduceți aminte când se spunea că femeia însărcinată nu are voie să meargă la stomatolog? Putem să trecem afirmația asta la zona de FALS! O viitoare mămică poate merge fără probleme la dentist, își poate trata problemele apărute la nivelul dinților sau gingiilor, cu mențiunea că, într-adevăr, unele medicamente sau anestezice nu vor putea fi făcute.
Gingii inflamate: complicații
O gingie afectată nu se transformă instant în gingivită. Dar o gingie afectată care nu este tratată, ba chiar, din contră, e ignorată, atunci va ajunge la o gingivită care va veni la pachet cu diferite complicații.
Principalul risc al unei gingivite netratate este pierderea dinților din acea zonă! Cu cât amâni mai tare mersul la medic, cu atât sunt șanse mai mari ca dintele tău să piardă suportul gingiilor și să fie mai expus la carii și infecții. Dacă ajungi într-un stadiu avansat, trebuie să iei în calcul că refacerea gingiilor este una de durată, iar tratamentul se poate întinde de la 3 săptămâni la 6 săptămâni.
Metode de prevenire a inflamării gingiilor
Cea mai simplă, mai puțin costisitoare și mai eficientă metodă pentru prevenirea inflamațiilor gingivale o reprezintă spălatul corect pe dinți și gingii. Igiena orală corespunzătoare îți va proteja la maximum dantura și te poți bucura de dinți sănătoși și gingii sănătoase mult timp.
Periaj de minimum două ori pe zi, ață dentară, apă de gură și vizita periodică la medicul dentist sunt pașii siguri care îți vor păstra un zâmbet sănătos.
Bibliografie
Lăsați un comentariu
Lăsați un comentariu