Gura uscata (xerostomia): cauze, simptome si tratament

Ce este gura uscata (xerostomia)? 

Gură uscată sau xerostomia este senzația pe care o resimți atunci când nu ai suficientă salivă Saliva este lichidul produs de glandele salivare din gură. Gura uscată este un simptom al unei afecțiuni, nu o afecțiune în sine. Cel mai adesea, este un efect secundar al anumitor medicamente, cum ar fi antihistaminice sau decongestionantele pe care le luați pentru alergii sau răceli.. 

De ce este importantă saliva pentru organism?

Saliva este un lichid vascos, limpede, apos, secretat de glandele mucoase parotide, submaxilare, sublinguale ale gurii. Salivă conține două tipuri majore de secreții proteice: o secreție seroasă care conține enzima digestivă ptialină și o secreție mucoasă care conține mucina cu rol lubrifiant. 

pH-ul salivei se încadrează între 6 – 7,4. Saliva conține, de asemenea, cantități mari de ioni de potasiu și bicarbonat și, într-o măsură mai mică, ioni de sodiu și clorură. În plus, salivă conține mai mulți constituenți antimicrobieni, inclusiv tiocianat, lizozimă, imunoglobuline, lactoferina și transferina.

Saliva, deci, menține gura și dinții sănătoși. Îți curăță gura, o menține umedă și îndepărtează resturile alimentare. Lipsa de salivă poate cauza probleme, inclusiv:

✅ Respirație urât mirositoare (halitoză).

✅ Disconfort.

✅ Probleme de igienă orală, inclusiv carii, carii și alte boli ale cavității bucale.

✅ Probleme la purtarea protezelor dentare.

✅ Probleme de vorbire și înghițit.

Cât de frecventa este gura uscată?

Uscăciunea gurii este frecvență mai ales în rândul adulților în vârstă. Afectează aproximativ unul din cinci adulți în vârstă. Persoanele în vârstă sunt mai predispuse să ia medicamente care pot provoca uscarea gurii. Senzația de gură uscată se accentuează mai ales în timpul nopții.

🛎 Afla mai multe despre parodontoza.  🛎

Gura uscata – cauze

Uscarea gurii se întâmplă atunci când glandele salivare produc mai puțină salivă. Cele mai frecvente cauze ale uscăciunii gurii sunt:

✅ Medicamentele

✅ Radioterapia, în special pentru cancerul de cap și gât.

Unele medicamente 

Medicamentele (eliberate pe bază de rețetă sau nu) pot reduce producția de salivă, iar dacă verifici informațiile de pe ambalaj, este posibil să vezi „gura uscată” listată ca efect secundar.

Însă dintre medicamentele care sunt cunoscute că provoacă uscăciunea gurii enumerăm:

✅ Medicamente pentru anxietate și antidepresive.

✅ Anticolinergice, medicamente utilizate pentru tratarea multor afecțiuni, cum ar fi incontinența urinară, vezica urinară hiperactivă și tulburarea pulmonară obstructivă cronică.

✅ Antihistaminice, decongestionante și unele medicamente pentru durere.

✅ Anumite medicamente pentru hipertensiune arterială.

✅ Medicamente pentru chimioterapie pentru tratamentul cancerului. Chimioterapia provoacă uscarea gurii dar, de obicei, este un simptom temporar care se reduce in aproximativ 2 – 8 săptămâni după încheierea tratamentului.

✅ Medicamente pentru boala Parkinson.

Boala de reflux gastroesofagian (brge) poate provoca gura uscata? 

Da, s-a demonstrat că pacienții care suferă de reflux gastroesofagian, suferă și de gură uscată . Netratată, boală de reflux gastroesofagian poate determina apariția unor complicații serioase. Inflamația continuă a esofagului dată de acidul gastric poate cauza ulcerații, sângerări și mai târziu în evoluție stenozari (îngustări ale esofagului cu trecerea dificilă a alimentelor). De asemenea, eroziunea mucoasei esofagiene poate duce la apariția dificultăților de înghițire.  

 Chimioterapia si radioterapia

Chimioterapia este un tratament comun pentru cancer. Folosește medicamente pentru a distruge celulele canceroase. Poate fi asociat cu alte tratamente pentru cancer, cum ar fi radioterapia sau intervenția chirurgicală. Chimioterapia se administrează de obicei intravenos (prin venă). Este un tratament eficient, dar poate provoca efecte secundare, printre care si gura uscata. 

Radioterapia poate provoca uscarea gurii atunci cand glandele salivare au fost expuse la radiații. Gura uscata cauzată de radiații la nivelul glandele salivare poate fi o problema care persista. În caz de radioterapie în zona capului, gâtului și a feței, de obicei problema se reduce după aproximativ 6 luni de la terminarea radioterapiei, sau mai târziu.

Hidratarea incorecta/insuficienta

Uneori, organismului îi lipsesc suficiente lichide. De exemplu, dacă ești bolnav, nu bei suficient sau transpiri mult, s-ar putea să te deshidratezi. Sau dacă faci sport în fiecare zi, alergi în aer liber sau programul tău de exerciții include exerciții cardio, e posibil să te deshidratezi intens și să suferi de gură uscată. 

În principiu, corpul omenesc are nevoie de 1-1,5 ml de apă/kilogram/corp și calorie consumată. La o persoană de circa 70 de kilograme, care consumă aproximativ 2.000 de calorii pe zi, sunt necesari 2 – 2,2 l de apă pe zi. Vara, această cantitate trebuie crescută uşor, ajungând la 2,5 l de apă, dacă ne raportăm la un adult sănătos. Desigur că, nu toată apă provine din ceea ce bem, ci o putem lua și din alimentele, fructele și legumele pe care le consumăm.

Un tânăr cu vârsta de peste 19 ani este indicat să consume în perioadele toride cel puțin 11 pahare cu apă, dacă este femeie și 15 pahare dacă este bărbat. Dacă ai o viață activă, trebuie să bei mai multă apă. Deshidratarea este unul dintre motivele principale pentru care persoanele vârstnice ajung vara la spital. Chiar și o deshidratare ușoară poate duce la amețeli și leșin. Dacă ai peste 65 de ani, asigură-te că ai în permanență cu tine o sticlă de apă.

Consumul de tutun si de alcool

Alcoolul scade producția de hormon antidiuretic, hormon care acționează asupra rinichilor, favorizând reabsorbtia tubulară (de la nivelul nefronului – unitatea morfo-funcțională a rinichiului) în timpul filtrării (procesul de formare a urinii), hormon care are drept consecință reabsorbtia unei cantități crescute de apă. Acest lucru se produce ca urmare a confundării de către alcool a osmoreceptorilor din hipotalamus care informează partea posterioară a glandei pituitare (glanda hipofiza) cu privire la presiunea osmotică, glanda hipofiza fiind locul de secreție al hormonului antidiuretic. 

Alcoolul induce în eroare osmoreceptorii cum că ar există o presiune osmotică scăzută în sânge ceea ce duce la o inhibare a hormonului antidiuretic. Astfel, rinichii nu mai sunt capabili să absoarbă o cantitate obișnuită de apă (cum ar fi fost în cazul secretiei de hormon antidiuretic), ducând la crearea unor volume excesive de urină și o deshidratare consecutivă.

Pe de altă parte, consumul de alcool scade temperatura corpului întrucât are nevoie de o cantitate mai mare pentru a fi metabolizat decât cea pe care o furnizează. Mai mult, se va pierde apă și prin procesele de expirație și transpirație datorită accelerării acestora din cauza consumului de alcool.

Ca orientare generală, o doză standard de alcool conține aproximativ 10 – 12 grame de alcool pur. 10 – 12 grame de alcool pur sunt conținute în 

✅ 280 – 330 ml de bere, 

✅ 150 – 180 ml de șampanie, 

✅ 30 – 40 ml de whisky sau de băutură spirtoasă foarte tare, 

✅ 60 – 80 ml de lichior 

✅ 100 – 120 ml de vin roșu.

Senzaţia de gură uscată apare la mulţi fumători de pipă, trabuc sau ţigarete tari din cauza fumului a cărui urmare imediată este arsura la nivelul mucoaselor, inclusiv la nivelul cavității bucale. Fumatul crește semnificativ riscul de a dezvolta cancere ale gurii, gâtului şi esofagului. Astfel, s-a descoperit că obiceiul fumatului este întâlnit la 70% dintre cazurile de cancer oral, iar riscul unui fumător de a dezvolta această boală este de 6,85 ori mai mare decât al unui nefumător. Mai grav, însă, este că rata de supraviețuire la 5 ani este de mai puțin de 50%.

În același timp, riscul de cancer esofagian este de 3 ori mai mare la fumători decât la nefumători. El crește semnificativ în cazul fumătorilor de pipă sau trabuc.

Unele tipuri de leziuni nervoase 

De asemenea, unele leziuni sau intervenții chirurgicale pot provoca leziuni nervoase în zona capului și gâtului pentru a duce la uscăciunea gurii. Gura uscată poate fi un semn al unei afecțiuni mai grave, cum ar fi diabetul, boala Alzheimer, accidentul vascular cerebral și sindromul Sjogren. Sindromul Sjogren (SHOW-rns) este o boală autoimună care determină organismul să atace glandele care produc umiditate. Apare mai ales la femeile care au trecut prin menopauză.

Deviatia de sept

Deviația de sept poate fi unul dintre acei factori declanșatori ai sforăitului și ai respirației cu gura deschisă, obiceiuri ce pot duce la uscarea gurii pe timpul nopții. De asemenea, vei resimți o senzatie de presiune în pasajele nazale, somn tulburat din cauza neplăcerii de a respira confortabil. Astfel, gura uscata noaptea poate fi tratată usor prin rezolvarea deviației de sept, iar senzatia de sete si gura uscata pe timpul nopții va dispărea. 

Imbatranirea si menopauza 

Multe persoane în vârstă experimentează gură uscată pe măsură ce îmbătrânesc, la care se adaugă și factori care contribuie, includ utilizarea anumitor medicamente, modificări ale capacității organismului de a procesa medicația, alimentația și probleme de sănătate secundare. 

Care sunt simptomele gurii uscate

Simptomele des intâlnite ale gurii uscate includ:

✅ Respirație urât mirositoare.

✅ Durere constantă în gât.

✅ Dificultăți de a mânca, de a vorbi sau de a înghiți.

✅ Senzație de uscăciune în nas.

✅ Răguşeală.

✅ Sete crescută.

✅ răni sau durere la buze, limbă și gură.

✅ Tulburări ale gustului.

✅ Probleme la purtarea protezelor dentare.

Simptomele mai severe includ:

✅ Cariile dentare.

✅ Ochi și piele uscați.

✅ Erupții cutanate.

✅ Dureri articulare.

Xerostomia: consultul medical – cand trebuie sa mergi la medic

Pentru a determina dacă ai gură uscată, medicul sau dentistul va face o examinare a acesteia și va cere un istoric medical complet. Uneori poate fi nevoie de analize de sânge și investigații imagistice ale glandelor salivare pentru identificarea cauzei.

Când ar trebui tratată gura uscată la medic?

Dacă ai:

✅ Simptome severe;

✅ Factori de risc pentru HIV;

✅ Carii dentare.

Ce tratamente exista pentru senzatia de gura uscata?

Scopul tratamentului pentru gura uscată este:

✅ Gestionezi orice cauză a uscăciunii gurii.

✅ Previi cariile dentare.

✅ Crești fluxului de salivă.

Tratamentul gurii uscate implică adesea mai multe etape. În primul rând, medicul va revizui medicatia în cazul în care acestea ar putea cauza uscăciunea gurii. Este posibil să poți lua un alt medicament în locul celor care îți afectează sănătatea orală. 

Dacă nu, poți încerca acești pași pentru a atenua senzația de gură uscată:

✅ evită decongestionantele și antihistaminicele atunci când este posibil.

✅ bea apă înainte de a lua pastile – apa îți umezește gura.

✅ ia medicamentele dimineața, nu seara. Gura uscată pe timp de noapte este mai probabil să provoace probleme orale, precum ar fi carii.

✅ dacă ai impresia că un medicament prescris provoacă uscăciunea gurii, nu înceta să-l iei.

Remedii la domiciliu pentru gura uscata

Igiena orală este esențială dacă ai gura uscată. Spală-te pe dinți de două ori pe zi și folosește apă de gură. Acest lucru va ajuta la prevenirea cariilor dentare – cariile sunt mai frecvente la persoanele cu gura uscată.

🛎 Afla mai multe despre tratarea cariilor. 🛎

De asemenea, este important să stimulăm producția de salivă. Saliva protejează gura și dinții de carii și boli. Unele remedii pentru gura uscată te pot ajuta să produci mai multă salivă Mestecatul și suptul ajută la stimularea fluxului de salivă. Încearca:

✅ Cuburi de gheață 

✅ Bomboane tari fără zahăr sau gumă fără zahăr care conține xilitol.

✅ Apă sau alte lichide fără zahăr, sorbite frecvent pe parcursul zilei.

Aceste produse pot ajuta, de asemenea:

✅ Produse cu salivă artificială pentru a te ajuta să produci mai multă salivă. Aceste produse sunt adesea disponibile fără rețetă sub formă de apă de gură sau spray.

✅ Paste de dinți și apă de gura special făcute pentru gura uscată.

✅ Balsam de buze.

✅ Umidificator cu ceață rece, mai ales dacă respiri pe gură noaptea.

Încearcă să eviți:

✅ Alimente și băuturi acide, picante, sărate, uscate și zaharoase.

✅ Alcool, cofeină și băuturi carbogazoase.

✅ Apă de gură cu alcool sau peroxid, care poate usca gura și mai mult.

✅ Fumatul

 

Intrebari frecvente: 

De ce am gura uscata desi beau foarte multa apa? 

Dacă te hidratezi optim și încă ai această senzație înseamnă că problema este cauzată de alți factori, nu de lipsa hidratării. De aceea, cel mai bine este sa mergi la medicul dentist și să investighezi problema cât mai profund până afli cauza. 

Este gura uscata un simptom pentru diabet? 

Da. Un simptom comun al persoanelor cu diabet zaharat este uscarea gurii. Xerostomia și diabetul apar frecvent împreună. Două dintre principalele cauze ale uscăciunii gurii la persoanele cu diabet sunt nivelurile ridicate de zahăr din sânge în salivă și efectele secundare ale medicamentelor. Există și alte cauze, care nu sunt direct legate de diabet, dar pot intensifica problema. 

Ce complicatii pot aparea in cazul gurii uscate? 

Gura uscată crește riscul de gingivită (boal` gingiilor), carii dentare și infecții ale gurii. Dacă este lăsată netratată, xerostomia scade pH-ul oral și crește semnificativ riscul pentru dezvoltarea plăcii dentare și a cariilor dentare. Candidoza orală este una dintre cele mai frecvente infecții orale observate în asociere cu xerostomia.

Lăsați un comentariu