Care este scopul unui tratament endodontic?

Scopul unui tratament de canal este de a salva un dinte grav deteriorat sau infectat. Pentru a înțelege tratamentul endodontic, este nevoie să aflați câteva informații despre anatomia dintelui. În interiorul dintelui, sub stratul dur de smalț și de dentină,  se află un țesut moale numit pulpă. Spațiul în care se află camera pulpară conține vasele de sânge, nervii și țesutul conjunctiv. Aceasta se extinde de la coroana dintelui, până la vârful rădăcinilor, unde se conectează cu țesuturile din jurul canalelor radiculare.

Pulpa are rolul de a dezvolta țesuturile dure din jurul dintelui și este foarte importantă în perioada de creștere și dezvoltare a acestuia. De asemenea, pulpa asigură  vitalitatea corespunzătoare îndeplinirii funcțiilor masticatorie, glutiție, fonetică, estetică etc.

În timpul unui tratament endodontic, pulpa infectată se îndepărtează. Chiar și în această situație, dintele își menține funcțiile, pentru că este hrănit de țesuturile din jurul rădăcinii. Prin urmare, este foarte important ca tratamentul de canal să se efectueze eficient, deoarece în sens contrar există riscul pe viitor de a recidiva infecția.

Lăsați un comentariu