Sensibilitatea dentară (Durerea de dinți la cald/rece) – Cauze și Tratament

Sensibilitatea dentară este o problemă comună care se manifestă prin disconfort sau durere atunci când consumăm alimente sau lichide foarte reci sau foarte calde, dulci sau acide, sau în timpul periajului dinților. Sensibilitatea dentară este cauzată de afectarea smalțului dentar și poate fi ameliorată prin adoptarea unor măsuri speciale de îngrijire a dinților. Acest articol explorează cauzele sensibilității dentare și opțiunile de tratament disponibile.

Cum se manifestă sensibilitatea dentară?

Sensibilitatea dentară poate afecta întreaga dantură sau doar anumite dinți, în funcție de zonele în care smalțul dentar este mai slab reprezentat. La contactul cu factorii favorizanți, apare disconfortul sau durerea, care poate varia ca intensitate. Este important de menționat că nu orice senzație de disconfort sau durere este cauzată de sensibilitatea dentară, ci poate fi și rezultatul altor afecțiuni precum cariile dentare, afecțiunile gingiei sau fisurile dentare.

Disconfortul din cadrul sensibilității dentare poate fi cauzat de unii factori favorizanți, precum:

 • alimentele sau băuturile dulci, acide;
 • alimentele sau băuturile foarte reci sau fierbinți;
 • periajul dentar.

Printre afecțiunile a căror simptomatologie include disconfortul sau durerea se află:

 • carii dentare;
 • afecțiuni ale gingiei (gingivită);
 • fisuri dentare.

Sensibilitatea dentară: cauze 

Sensibilitatea dentară este cauzată în principal de deteriorarea smalțului dentar și retracția gingivală. Când smalțul dentar este afectat, dentina, stratul sensibil al dinților, este expusă. Alimentele și lichidele pe care le consumăm pot ajunge la canalele din dentină, care sunt conectate la nervii dinților, ceea ce duce la senzația de disconfort sau durere. Deteriorarea smalțului dentar poate fi cauzată de apariția cariilor dentare, periajul agresiv al dinților, utilizarea unei periuțe de dinți dure, bruxism (scrâșnitul dinților), consumul frecvent al alimentelor sau băuturilor acide și utilizarea excesivă a pastelor de dinți ce conțin substanțe abrazive.

Sensibilitatea dentară este cauzată de:

 • deteriorarea smalțului dentar;
 • retracția gingivală.

În acest fel, particulele alimentare intră în contact cu fibrele nervoase ale dintelui, iar prin sensibilizarea acestora apare senzația de durere. 

Deteriorarea smalțului dentar poate fi cauzată de:

 • apariția cariilor dentare;
 • perierea agresivă a dinților;
 • utilizarea unei periuțe de dinți dure;
 • bruxism (scrâșnitul dinților);
 • consumul frecvent al alimentelor sau al băuturilor acide (acidul degradează smalțul dentar);
 • utilizarea excesivă a pastelor de dinți ce conțin substanțe abrazive (pastele de dinți pentru albire).

**Citeste mai multe despre gingivita. **

 

 

Sensibilitatea dentară poate fi determinată și de căderea unei obturații (plombă). Astfel, fibrele nervoase ale dintelui sunt expuse contactului cu alimentele. Netratată, această afecțiune a dintelui poate determina extinderea rapidă a leziunii. De aceea, este important a consulta medicul stomatolog încă de la primele simptome. 

Factorii de risc pentru sensibilitatea dentară

Există anumiți factori care pot favoriza apariția sensibilității dentare. Printre aceștia se numără:

 • refluxul gastroesofagian (sucul gastric poate ajunge la nivel bucal, afectând structura dinților);
 • regurgitările (conținutul gastric bogat în acid gastric deteriorează smalțul dentar);
 • bulimia (vărsăturile repetate determină prezența sucului gastric la nivelul cavității bucale cu deteriorarea smalțului);
 • formarea plăcii bacteriene;
 • apariția tartrului;
 • igienă dentară deficitară;
 • consumul frecvent de alcool;
 • dietă bogată în alimente cu un conținut crescut de zahăr;
 • tratamentele ortodontice;
 • detartrajul dentar (sensibilitatea dentară este temporară);
 • intervenții chirurgicale la nivelul cavității bucale;
 • folosirea incorectă a aței dentare (poate determina retracția gingivală).

Citeste mai multe despre **aparatul dentar**

Sensibilitatea dentară la copii

Sensibilitatea dentară poate apărea și la copii. În cazul copiilor, cauza principală a sensibilității dentare poate fi reprezentată de apariția cariilor dentare. De asemenea, utilizarea excesivă a pastelor de dinți abrazive sau periajul agresiv pot contribui la deteriorarea smalțului dentar și la apariția sensibilității dentare. Este important să încurajați copiii să adopte o igienă orală adecvată și să le oferiți o dietă echilibrată pentru a preveni apariția sensibilității dentare.

Prevenirea sensibilității dentare în rândul copiilor poate fi realizată prin adoptarea unor măsuri de igienă orală și obiceiuri sănătoase. Iată câteva sfaturi pentru a preveni apariția sensibilității dentare la copii:

 1. Igiena orală corespunzătoare: Asigurați-vă că il învațati pe cel mic să se perieze pe dinți în mod corespunzător. Utilizați o periuță de dinți cu peri moi și îndrumați-l să perieze delicat în mișcări circulare. Asigurați-vă că își periază dinții de două ori pe zi, timp de cel puțin două minute.
 1. Utilizarea unei paste de dinți adecvate: Alegeți o pastă de dinți potrivită pentru copii, care să conțină fluor. Fluorul ajută la întărirea smalțului dentar și la prevenirea apariției cariilor. Asigurați-vă că copilul utilizează o cantitate adecvată de pastă de dinți și îi învățați să nu o înghită.
 1. Limitarea consumului de alimente și băuturi acide: Alimentele și băuturile acide pot eroda smalțul dentar și pot contribui la sensibilitatea dentară. Reduceți consumul de sucuri acide, băuturi carbogazoase și alimente acide cum ar fi citricele. Încurajați în schimb consumul de alimente sănătoase, cum ar fi legumele și fructele proaspete.
 1. Evitarea obiceiurilor dăunătoare: Decât să se lase copilul să sugă suzeta sau degetul, este mai bine să încurajați renunțarea la aceste obiceiuri în timp util. Suptul degetului sau a suzetei pentru o perioadă lungă de timp poate duce la deplasarea dinților și la deteriorarea smalțului dentar.
 1. Vizite regulate la dentist: Programați vizite regulate la medicul dentist pentru copilul dumneavoastră, începând de la o vârstă fragedă. Medicul dentist poate identifica și trata problemele dentare în stadii incipiente, precum cariile dentare, evitând astfel deteriorarea ulterioară și sensibilitatea dentară.

Este important să fiți un model pentru copilul dumneavoastră și să îi învățați obiceiuri sănătoase de igienă orală. Asigurați-vă că îi explicați importanța periajului regulat, a utilizării corecte a pastei de dinți și a vizitelor regulate la dentist pentru menținerea unei danturi sănătoase.

Diagnosticarea sensibilității dentare

Diagnosticarea se face doar de către medicul stomatolog. Este esențial a merge la un consult stomatologic chiar de la primele simptome. 

Medicul poate diferenția dacă disconfortul sau durerea resimțite sunt cauzate de sensibilitatea dentară sau de o altă patologie, precum cariile dentare. În funcție de cauza care determină simptomatologia, acesta recomandă tratamentul adecvat. 

De cele mai multe ori, pentru stabilirea diagnosticului este necesară doar examinarea cavității bucale. Aceasta nu este dureroasă și poate aduce informații prețioase pentru medicul stomatolog.

 

Sensibilitatea dentară (durere de dinți) – Tratament

Tratamentul sensibilității dentare poate varia în funcție de cauza și gravitatea acesteia. Iată câteva opțiuni de tratament pe care le puteți discuta cu medicul dentist:

 1. Utilizarea pastelor de dinți speciale: Există paste de dinți special formulate pentru tratarea sensibilității dentare. Aceste paste de dinți conțin ingrediente active, precum nitrati de potasiu, clorura de sodiu sau clorură de strontiu, care pot ajuta la blocarea tubulelor din dentină și la reducerea sensibilității. Este important să utilizați aceste paste de dinți în mod regulat, conform instrucțiunilor și să nu le înghițiți.
 1. Aplicarea unui gel de sigilare: Medicul dentist vă poate recomanda aplicarea unui gel sau unui lac dentar pe dinții sensibili. Aceste produse formează un strat protectiv temporar pe smalțul dentar, reducând expunerea dentinei la factorii externi.
 1. Utilizarea unui periuta de dinți cu peri moi: Periajul agresiv poate agrava sensibilitatea dentară. Utilizați o periuță de dinți cu peri moi și o tehnică de periaj delicată pentru a evita deteriorarea suplimentară a smalțului dentar.
 1. Evitarea alimentelor și băuturilor acide: Alimentele și băuturile acide pot eroda smalțul dentar și pot agrava sensibilitatea dentară. Încercați să evitați consumul excesiv de alimente și băuturi acide, cum ar fi citricele, sucurile acide sau băuturile carbogazoase.
 1. Tratamentul cariilor dentare și al altor afecțiuni dentare: Dacă sensibilitatea dentară este cauzată de carii dentare sau de alte afecțiuni dentare, tratamentul acestora poate ajuta la reducerea sensibilității. 

Citeste mai multe despre **tratarea cariilor. **

 • Grefa gingivală: În cazul retracției gingivale, se poate realiza o grefă gingivală în cabinetul stomatologic pentru a înlocui țesutul gingival lipsă. Scopul este de a preveni stimularea fibrelor nervoase dentare de către alimente. Aceasta este o procedură invazivă.
 • Tratament cu laser: Utilizarea laserului în reducerea sensibilității dentare poate ajuta la sigilarea canalelor dentare care comunică cu fibrele nervoase, reducând astfel sensibilitatea. Această procedură este nedureroasă, nu necesită anestezie și poate oferi rezultate de durată.
 • Extracția nervului: Extracția fibrelor nervoase poate fi o opțiune de tratament în cazurile în care celelalte metode nu ameliorează simptomele. Aceasta implică eliminarea fibrelor nervoase și poate fi utilizată în situații specifice.
 • Gutiere de protecție: Purtarea unei gutiere poate proteja dinții în cazul persoanelor care suferă de bruxism (scrâșnirea dinților) și poate ajuta la reducerea sensibilității dentare asociate cu această problemă.
 • Sigilarea dentară: Sigilarea dentară se realizează aplicând un material plastic pe suprafața dintelui, acoperind șanțurile și fisurile profunde. Acest lucru previne acumularea resturilor alimentare, protejează smalțul dentar și reduce riscul de apariție a cariilor dentare.

Aceste tratamente pot varia în funcție de cauza și severitatea sensibilității dentare, iar medicul stomatolog va putea recomanda cea mai potrivită opțiune de tratament în cazul fiecărui pacient.

De asemenea, medicul stomatolog va recomanda unele măsuri, precum:

 • spălarea dinților de cel puțin două ori pe zi;
 • folosirea aței dentare sau a dușului bucal;
 • utilizarea apei de gură;
 • realizarea detartrajului la un interval de aproximativ 6 luni;
 • tratarea afecțiunilor dentare sau a celor de la nivelul cavității bucale;
 • efectuarea consultului stomatologic periodic.

Sensibilitatea dentară se poate trata acasă?

Da, sensibilitatea dentară ușoară sau moderată poate fi tratată și gestionată acasă, cu ajutorul unor măsuri și produse specifice. Iată câteva recomandări pentru tratarea sensibilității dentare acasă:

 • 1. Utilizarea pastei de dinți desensibilizante: Există paste de dinți special formulate pentru sensibilitatea dentară, care conțin ingrediente precum nitrat de potasiu, fluorur de sodiu sau nitrati de staniu. Acestea ajută la blocarea transmiterii senzației de durere către nervul dentar.
 • 2. Periajul gingiilor și dinților: Asigură-te că periezi dinții cu o periuță cu peri moi și o tehnică corectă de periaj. Evită presiunea excesivă și periajul agresiv, deoarece acestea pot duce la deteriorarea smalțului și exacerbarea sensibilității.
 • 3. Utilizarea apei de gură fără alcool: Alege o apă de gură special formulată pentru sensibilitatea dentară, care nu conține alcool. Aceasta poate ajuta la reducerea inflamației gingivale și a disconfortului asociat sensibilității.
 • 4. Evitarea alimentelor și băuturilor acide: Alimentele și băuturile acide pot eroda smalțul dentar și pot agrava sensibilitatea. Evită consumul excesiv de citrice, băuturi carbogazoase și sucuri acide.
 • 5. Limitarea consumului de alimente și băuturi reci sau calde: Dacă ai sensibilitate dentară, încearcă să reduci consumul de alimente și băuturi foarte reci sau foarte calde. Poți opta pentru alimente și băuturi la temperatura camerei pentru a evita stimularea excesivă a nervului dentar.
 • 6. Evitarea obiceiurilor dăunătoare: Evită obiceiurile precum scrâșnirea dinților (bruxismul) și folosirea periilor de dinți cu peri duri. Acestea pot agrava sensibilitatea și pot provoca leziuni ale smalțului dentar.

Este important să știi că aceste măsuri de tratament acasă pot fi eficiente în cazurile ușoare sau moderate de sensibilitate dentară. Dacă simptomele persistă sau devin severe, este recomandat să consulți un medic stomatolog pentru evaluare și tratament suplimentar.

 

Ce complicații pot apărea dacă nu tratăm sensibilitatea dentară?

Dacă nu este tratata, sensibilitatea dentară poate determina o serie de complicații și consecințe neplăcute. Iată câteva dintre acestea:

 • 1. Disconfort și durere persistentă: Sensibilitatea dentară netratată poate provoca disconfort și durere constantă sau recurentă atunci când mănânci sau bei alimente și băuturi calde, reci, dulci sau acide. Această durere poate afecta calitatea vieții și poate interfera cu obiceiurile alimentare și de igienă orală.
 • 2. Deteriorarea smalțului dentar: Sensibilitatea dentară poate fi un semn că smalțul dentar este slăbit sau erodat. Dacă nu se iau măsuri pentru a trata și gestiona sensibilitatea, smalțul dentar poate continua să se deterioreze, ceea ce poate duce la probleme mai grave, cum ar fi cariile dentare și leziunile mai profunde ale dinților.
 • 3. Probleme gingivale: Sensibilitatea dentară poate fi asociată cu probleme gingivale, cum ar fi retracția gingivală sau inflamația gingiilor. Dacă aceste afecțiuni nu sunt tratate, pot apărea complicații cum ar fi parodontoza (boala parodontală) sau pierderea dinților.

Citeste mai multe despre **parodontoza**. 

 • 4. Limitări ale dietei: Sensibilitatea dentară netratată poate duce la restricții în dieta ta. Evitarea alimentelor și băuturilor calde, reci, dulci sau acide poate limita opțiunile tale alimentare și poate afecta plăcerea mesei.
 • 5. Impact asupra igienei orale: Durerea și sensibilitatea dentară pot face periajul și folosirea aței dentare dificile sau inconfortabile. Aceasta poate duce la o igienă orală inadecvată și creșterea riscului de probleme dentare, cum ar fi cariile și inflamația gingiilor.

Este important să consulți un medic stomatolog dacă experimentezi sensibilitate dentară persistentă sau severă. Un stomatolog poate identifica cauza subiacentă a sensibilității și poate recomanda tratamentul adecvat pentru a preveni complicațiile și a îmbunătăți starea de sănătate orală.

 

Ce boli poate semnala sensibilitatea dentară?

Sensibilitatea dentară poate semnala anumite probleme sau boli dentare. Iată câteva dintre acestea:

 1. Caria dentară: Caria dentară este una dintre cele mai comune cauze ale sensibilității dentare. Atunci când cariile afectează smalțul și dentina, nervii din interiorul dintelui pot deveni expuși, ceea ce duce la sensibilitate la stimuli externi, cum ar fi alimentele și băuturile calde, reci, dulci sau acide.
 2. Retracția gingivală: Retracția gingivală se referă la retragerea gingiilor de pe suprafața dintelui, expunând rădăcina dentară. Acest fenomen poate fi cauzat de o igienă orală necorespunzătoare, periajul agresiv, parodontoza (boala parodontală) sau alți factori. Gingia retrasă poate duce la sensibilitate dentară, deoarece rădăcina dentară nu este protejată de smalțul dentar.
 3. Eroziunea dentară: Eroziunea dentară se referă la pierderea progresivă a țesutului dentar datorită acțiunii acizilor, fără a implica bacteriile din carii. Consumul frecvent de alimente și băuturi acide, precum sucurile de fructe citrice, băuturile carbogazoase sau acidulate, poate duce la eroziunea smalțului dentar și expunerea dentinei, determinând sensibilitate dentară.
 4. Abraziunea dentară: Abraziunea dentară se referă la pierderea țesutului dentar ca urmare a acțiunii mecanice excesive, cum ar fi periajul dentar agresiv, utilizarea necorespunzătoare a aței dentare sau utilizarea obiectelor străine pentru curățarea dinților. Această eroziune a smalțului poate expune dentina și poate cauza sensibilitate dentară.
 5. Leziuni dentare: Leziunile dentare, cum ar fi fisuri, fracturi sau spărturi ale dinților, pot duce la sensibilitate dentară. Atunci când smalțul și dentina sunt afectate, nervii din dinte pot fi expuși și pot cauza disconfort și sensibilitate la stimuli externi.

Este important să consulți un medic stomatolog pentru a evalua cauza exactă a sensibilității dentare și a trata orice boală sau afecțiune dentară subiacentă pentru a preveni complicațiile și a menține sănătatea orală.

Sensibilitatea dentară poate fi prevenită?

Da, sensibilitatea dentară poate fi prevenită într-o anumită măsură prin adoptarea unor măsuri de igienă orală adecvate și prin evitarea factorilor de risc. Iată câteva sfaturi pentru prevenirea sensibilității dentare:

 1. Igienă orală corectă: Asigură-te că te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi folosind o periuță de dinți cu peri moi și pastă de dinți non-abrazivă. Efectuează mișcări delicate și circulare pentru a preveni deteriorarea smalțului dentar.
 2. Utilizarea aței dentare: Folosește ața dentară în mod regulat pentru a curăța spațiile dintre dinți și a preveni acumularea de resturi alimentare, care pot cauza sensibilitate.
 3. Evitarea alimentelor și băuturilor acide: Redu consumul de alimente și băuturi acide, cum ar fi sucurile de fructe citrice, băuturile carbogazoase, băuturile acidulate și citricele în exces. Dacă le consumi, poți folosi paiul pentru a minimiza contactul cu dinții.
 4. Protecția smalțului dentar: Evită obiceiurile care pot provoca eroziune sau abraziune dentară, cum ar fi periajul dentar agresiv sau utilizarea obiectelor dure pentru curățarea dinților. De asemenea, poți utiliza pastă de dinți cu fluor pentru a întări smalțul dentar.
 5. Vizite regulate la dentist: Programarea de vizite regulate la medicul stomatolog este importantă pentru evaluarea și monitorizarea sănătății dentare. Medicul stomatolog poate identifica semnele timpurii ale sensibilității dentare și poate recomanda tratamente preventive sau corective.
 6. Evitarea surselor de traumă dentară: Pentru a preveni fisurile sau fracturile dentare, evită să muști obiecte dure, cum ar fi gheața sau creionul, și evită să deschizi ambalaje sau sticle cu dinții.
 7. Utilizarea pastei de dinți pentru sensibilitate dentară: Dacă ai sensibilitate dentară existentă, poți utiliza paste de dinți special formulate pentru a reduce sensibilitatea. Aceste paste de dinți conțin ingrediente care ajută la blocarea stimulilor și la protejarea nervilor. 

Este important să consulți medicul stomatolog pentru a primi sfaturi personalizate și pentru a identifica cauzele exacte ale sensibilității dentare.

Biografie:

https://www.webmd.com/oral-health/tooth-sensitivity

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/10954-teeth-sensitivity

https://www.healthline.com/health/sensitive-teeth

https://www.mouthhealthy.org/all-topics-a-z/sensitive-teeth

https://www.dentalhealth.org/sensitive-teeth

https://www.bupa.co.uk/dental/dental-care/symptoms/sensitive-teeth

Lăsați un comentariu