Coroane dentare

Coroanele dentare sunt utile în momentul în care o carie ajunge să afecteze profund dintele, când dinții sunt tociți sau în cazul unor mici accidente în urma cărora pot apare mici fracturi sau ciobituri ale dintelui cu sau fără deschiderea camerei pulpare.

✅ Este important să mergi la medic din timp pentru a identifica orice carie într-un stadiu incipient. Medicul îți va curăța caria și va aplica un tratament de canal (dacă este necesar), iar apoi îți va recomanda o coroană dentară parțială sau totală.

✅ Dacă amâni vizita la medicul stomatolog, caria poate avansa și îți poate distruge dintele – în astfel de situații, în care dintele nu mai poate fi salvat, este necesară extracția sa și înlocuirea cu un implant dentar sau o punte dentară.

❓ De ce să ajungi până în acest punct, când poți scăpa de carie și poți avea un dinte funcțional și cu un aspect estetic natural cu ajutorul unei coroane dentare?

Pasiunea noastră te va face să îți iubești zâmbetul!

Ești pregătit pentru un nivel înalt de îngrijire?

Ce sunt coroanele dentare?

Coroana dentară este o lucrare protetică realizată cu scopul de reconstrucție din punct de vedere morfologic, funcțional sau estetic al unui dinte pierdut sau al unor dinții pierduți din diferite motive. Ca să răspundem complet la întrebarea ”Ce sunt coroane dentare?” vom adăuga și faptul că aceste lucrări protetice ajută nu doar la restabilirea esteticii dintelui afectat, dar și la creșterea duratei sale de viață.

Cand devine necesara o coroana dentara?

Există mai multe situații în care se recomandă coroane dentare:

Indicatii
  • Carii dentare – medicul stomatolog înlătură zona afectată a dintelui și montează o coroană dentară pentru a acoperi dintele și pentru a împiedica intrarea bacteriilor,
  • Tratamente de canal – această intervenție are ca scop salvarea unui dinte de la extracție, iar după realizarea tratamentului, reconstrucția dintelui se va face cu o coroană dentară,
  • Dinți fracturați – în astfel de situații se recomandă coroanele dentare pentru prevenirea răspândirii fracturii până la nervul dintelui,
  • Implanturi dentare – orice implant dentar implică și montarea unei coroane dentare.

Apeleaza cu incredere la servicii profesioniste in Iasi

Tipuri de coroane dentare în funcție de material

Din punct de vedere al materialului din care sunt fabricate, există mai multe tipuri de coroane dentare, cum ar fi ceramică/porțelan, metal, zirconiu sau rășini compozite. Fiecare material de restaurare are propriile avantaje și dezavantaje.

Dacă ar fi să numim cel mai bun material coroane dentare definitive, am spune ceramica pentru că acesta este biocompatibil (nu există riscul apariției alergiilor sau infecțiilor) și asigură rezultate estetice superioare – sunt recomandate mai ales pentru dinții frontali. Aceste coroane dentare porțelan au avantajul de a fi extrem de rezistente. Au o durată mare de viață, iar dacă sunt bine întreținute, nici nu trebuie înlocuite.

Coroanele dentare pe suport metalic au în componența lor un schelet metalic de susținere și un strat de ceramică care îl acoperă. Datorită structurii sale metalice, aceste coroane dentare sunt rezistente și pot susține cu succes funcția masticatorie. Un alt avantaj important este prețul – coroanele dentare pe suport metalic reprezintă una dintre cele mai ieftine opțiuni.

Zirconiul este un material modern, folosit din ce în ce mai mult în realizarea coroanelor dentare pentru că este biocompatibil și extrem de rezistent. Se spune de multe ori că acest material a revoluționat stomatologia. Aceste coroane dentare zirconiu asigură o estetică deosebită, calitate și fiabilitate și o rezistență crescută la temperatură (hipersensibilitatea la cald/rece este eliminată).

Coroanele din PMMA sunt de obicei folosite ca și coroane dentare provizorii, fiind mai ieftine, dar și mai puțin rezistente. Aceste coroane acrilice nu excelează nici la capitolul aspect estetic, însă reprezintă o soluție bună pentru persoanele care își doresc o soluție rapidă la problemele dentare, dar nu au momentan un buget foarte mare.

Ceramică hibridă este o rășină care conține atât particule de ceramică, cât și particule de compozit care au rol de protecție a dintelui pentru o perioada de 1 an.

Rolul acestor coroane este de proteja dintele în cazul apariției unor forțe de suprasolicitare prin aceea că vor ceda sau că se vor sparge păstrând dintele integru.

Dacă pe perioada de timp de 1 an coroana nu se fracturează, ea se va funcționaliza (se roade) în timpul masticației luând cea mai potrivită formă pentru pacient.

După perioada de 1 an, coroana de ceramică hibridă se recomandă să fie schimbată cu o coroana integral ceramică această din urmă având formă identică cu cea din ceramică hibridă.

Coroanele dentare din aur reprezintă o soluție clasică, destul de rar întâlnită în prezent. Avantajul cel mai mare al acestui tip de coroane este faptul că permit conservarea unei porțiuni mari din structura dintelui. Cu alte cuvinte, dacă optezi pentru o coroană dentară din aur, dintele sănătos nu va fi șlefuit foarte mult. Această opțiune nu reprezintă o variantă estetică foarte bună.

Tipuri de coroane dentare în funcție de functionalitate

Funcționalitatea este un criteriu important de clasificare a coroanelor dentare. În acest sens, putem vorbi despre coroanele dentare definitive sau permanente, coroane dentare provizorii și coroane dentare care pot fi realizate într-o singură zi.

Coroanele dentare provizorii au rolul de a proteja dintele până în momentul în care este gata coroana dentară definitivă. Aceste coroane dentare individuale sunt folosite de obicei după un tratament endodontic sau după inserarea unui implant dentar. Coroanele dentare provizorii sunt realizate de obicei din PMMA sau ceramica hibrida, sunt suficient de solide pentru a rezista mușcăturilor fără a se crăpa sau deforma, însă nu pentru mult timp. Orice coroană dentară provizorie trebuie înlocuită la momentul potrivit cu o coroană dentară definitivă.

Persoanele care nu dispun de suficient timp pentru vizitele repetate la stomatolog, pot opta pentru coroanele dentare care sunt gata în cateva ore. Tehnologia CEREC CAD/CAM presupune scanarea dintelui șlefuit, realizarea unui model 3D al coroanei dentare și transmiterea informațiilor necesare aparatului de frezat care va realiza lucrarea dentară. Totul este gata în cateva ore. Acest tip de restaurare dentară are multiple avantaje: se reduce timpul de așteptare și riscul de apariția al unei erori de amprentare, rezultatul final are un aspect estetic superior, iar cimentarea coroanei pe dinte este extrem de precisa, sigura si stabila. Mai multe detalii despre coroanele dentare realizate cu ajutorul acestei tehnici poți citi aici.

Pasiunea noastră te va face să îți iubești zâmbetul!

Ești pregătit pentru un nivel înalt de îngrijire?

Cat costa coroanele dentare: Pret

Prețul coroanelor dentare diferă în funcție de trei elemente: materialul din care sunt realizate, funcționalitatea (definitiv/provizoriu) și tehnologia folosită. Spre exemplu, o coroană dentară din ceramica integrala este mai scumpă decât una din PMMA (însă are și mult mai multe avantaje), o coroană dentară provizorie are un preț mai mic decât cea definitivă, iar o coroană dentară ceramică realizată prin tehnologia CAD/CAM este mai scumpă decât o coroană dentară ceramică realizată prin metodele clasice in laboratorul de tehnica dentară, pentru că este gata în câteva ore.

Tabelul de mai jos ilustrează onorariile orientative ale coroanelor dentare. Aceste onorarii pot fi modificate în funcție de mai mulți factori. Prețul final va fi stabilit în cabinetul stomatologic, împreună cu medicul specialist. De aceea, recomandăm stabilirea unui plan de tratament pentru fiecare caz în parte.

Pret coroana dentara

Tipul coroanei dentarePreț per element
Coroană dentară definitiva din ceramică/porțelan integrala la laborator (7-14 zile)de la 1400
Coroana dentara definitiva din zirconiu cu ceramica in laborator (7-14 zile)de la 1500
Coroană dentară provizorie din ceramica hibrida in laborator (7-14 zile)de la 650
Coroană dentară definitiva din ceramică/porțelan integrala in clinica in cateva orede la 1600
Coroană dentară provizorie din ceramica hibrida in clinica in cateva orede la 750
Coroană dentară provizorie din ceramica hibrida pe implant in clinica dentara in cateva orede la 1200
Coroană dentară definitiva din ceramica integrala pe implant in clinica dentara in cateva orede la 1950
Coroană dentară definitiva din zirconia integral pe implant in clinica dentara in cateva orede la 2400

Care este durata de viata a coroanelor dentare?

O coroană dentară poate dura o viață întreagă, dacă este îngrijită corespunzător – adoptarea unei igiene orale corecte, vizite regulate la medic și evitarea obiceiurilor care pot afecta structura și rezistența dintelui, cum ar fi scrâșnirea dinților și consumul exagerat de alimente dure (alune, bomboane, etc.). Bineînțeles, durata de viață a coroanelor dentare diferă și în funcție de materialul din care au fost realizate. Din acest punct de vedere, cele mai bune coroane dentare sunt cele din ceramică sau zirconiu.

Coroane dentare: Avantajele si dezavantaje

Coroanele dentare nu reprezintă un moft, ci o necesitate. Acestea protejează dintele natural și ajută pacienții să se bucure în continuare de un zâmbet plăcut și de o dantură sănătoasă. În continuare vom vorbi despre coroane dentare – avantaje și dezavantaje pe care ar fi bine să le ai în vedere în momentul în care vrei să optezi pentru o coroană dentară.

Avantaje coroane dentare

✅ Elimină riscurile produse de afecțiunile dentare – coroanele dentare sunt folosite pentru a elimina riscurile de fractură aduse de carii profunde, infecții sau alte probleme orale care ar putea duce în cele din urmă la pierderea dinților, dacă nu sunt tratate corespunzător

✅ Nu necesită intervenții invazive – procedura de montare a unei coroane dentare este simplă și non-invazivă: dintele este șlefuit conservativ, se ia amprenta, se realizează coroana dentară și se fixează

✅ Sunt personalizate – coroanele dentare sunt realizate doar în urma amprentării, iar asta înseamnă că se vor potrivi perfect cu restul danturii atât din punct de vedere al formei, cât și al culorii

✅ Cu ajutorul tehnicii CAD-CAM tipul de realizare al unei coroane dentare este de câteva ore;

✅ Sunt accesibile ca preț – o coroană dentară este mult mai ieftină decât un implant dentar

✅ Sunt rezistente și au o durată mare de viață

Dezavantaje coroane dentare

✅ Acomodare dificilă în cazul coroanelor dentare pe suport metalic

✅ Rezistență scăzută în cazul coroanelor dentare din PMMA sau ceramica hibrida (tocmai din acest motiv, printre recomandări coroane dentare se numără cele din ceramică sau zirconiu)

✅ Aplicarea unei coroane dentare necesită pilirea dintelui, iar această operațiune este ireversibilă; din acest motiv preparatiile dentare efectuate la Passionate Clinic sunt minim invazive și conservative.

Etapele de tratament cu coroane dentare

Orice tratament cu coroane dentare, indiferent dacă vorbim de tehnologia CAD/CAM sau metodele clasice, implică parcurgerea următoarelor patru etape:

Pregatirea dintelui

În această etapă are loc curățarea cariilor de pe suprafața dintelui și reconstituirea acestora cu materiale biocompatibile. Succesul pe termen lung al coroanelor dentare depinde de această etapă.

Șlefuirea dintelui și amprentarea

După ce dintele este șlefuit, se va lua amprenta dintelui în mod clasic sau digital (pentru coroanele dentare CEREC).

Proiectarea și realizarea dintelui

În cazul metodelor clasice, amprenta este trimisă unui tehnician care se va ocupa de realizarea coroanei dentare. În cazul coroanei CEREC, se va proiecta un model 3D al coroanei pe baza scanării digitale, urmând ca mașina de frezat să dea forma coroanei dentare.

Cimentarea

După ce coroana dentară a fost realizată, aceasta va fi fixată prin cimentare. În cazul coroanei dentare clasice, cimentarea are loc după aproximativ 7- 14 zile, în timp ce coroana CEREC va fi fixată în aceeași zi după cîteva ore.

Coroana dentara vs. implant

Coroana dentară reprezintă o modalitate de restaurare a unui dinte naturali, în timp ce implantul dentar înlocuiește un dinte pierdut. În cazul unui implant dentar se folosește tot o coroană dentară, dar aceasta va fi atașată prin înșurubare. Nu putem face comparație între coroană dentară și implant dentar pentru că acestea se folosesc în situații diferite. Putem spune însă că dacă amâni montarea unei coroane dentare și rezolvarea problemelor orale, în cele din urmă se va ajunge la pierderea dinților și implicit la implantul dentar.

Coroana dentara vs. fațete

Atât coroanele dentare, cât și fațetele, reprezintă modalități de îmbunătățire a aspectului zâmbetului. Fațetele dentare sunt folosite mai mult pentru obținerea unui zâmbet perfect sau pentru corectarea unor probleme minore (dinți ciobiți, spații mari între dinți), în timp ce coroanele dentare reprezintă o necesitate în majoritatea situațiilor (dinți sparți, tratamente de canal), având un rol de protecție asupra dinților naturali. Fațetele dentare acoperă doar partea din față a dintelui, în timp ce coroanele dentare acoperă întreaga suprafață. Aplicarea fațetelor dentare necesită șlefuirea dintelui, o operațiune ireversibilă – asta înseamnă că toată viața vei purta fațete dentare sau le vei înlocui cu coroane dentare, dacă este cazul. În ceea ce privește rezistența, coroanele dentare sunt mult mai durabile și rezistente, având o grosime aproape dublă față de fațete.

Apeleaza cu incredere la servicii profesioniste in Iasi

Întrebări frecvente

Se observa diferenta dintre coroana si dintele natural?

Nu, medicul stomatolog va avea grijă de acest lucru. Coroanele dentare vor fi realizate ținând cont de forma și culoarea dinților naturali, astfel încât să se potrivească perfect. Există însă diferențe la nivelul materialelor din care sunt realizate coroanele dentare. Dacă te întrebi care sunt cele mai bune coroane dentare, cele care imită perfect aspectul natural al dinților, din toate punctele de vedere, atunci răspunsul este coroana dentară din ceramica integrala prin sistem CEREC.

Coroanele dentare necesita igiena orala dedicată?

Da, este necesară o igienă orală corespunzătoare dacă vrei să te bucuri de coroanele dentare cât mai mult timp. Periajul corect, folosirea aței dentare și a apei de gură, vizitele periodice la medicul stomatolog pentru control, detartraj și igienizare, evitarea consumul exagerat de alimente dure contribuie la creșterea duratei de viață a unei coroane dentare.

Coroana dentara se va ingalbeni în timp?

Indiferent de materialul din care este realizată, coroana dentară își păstrează aspectul și culoarea în timp. Îngălbenirea dinților are loc la nivelul smalțului dinților, iar în cazul lucrărilor dentare, nu mai putem vorbi de smalț.

Este dureroasa procedura de implementare a coroanei dentare?

Tratamentul cu coroane dentare se realizează de cele mai multe ori sub acțiunea unui anestezic local, mai ales dacă vorbim și de un tratament de canal. Există însă și situații în care nu se folosește anestezie, iar pacienții descriu un minim disconfort în timpul șlefuirii dintelui.

Cat dureaza pana se monteaza o coroana dentara?

Coroanele dentare CEREC sunt montate în aceeași zi, în timp ce coroanele dentare realizate prin metodele clasice necesită o perioadă medie de 7-14 zile zile. În aceste zile de așteptare se poate opta pentru o coroană dentară provizorie.