Detartraj Dentar

Imaginează-ți asta: intri într-o încăpere și zâmbești cu încredere. Și nu-ți mai acoperi dantura atunci când râzi cu poftă. Sună bine, nu?

Să ai un zâmbet care îți place pur și simplu te împlinește - îți oferă încredere în tine și are grijă de confortul tău psihic. De aceea ar trebui să lucrezi la a avea zâmbetul care te împlinește, iar detartrajul este printre cele mai simple modalități prin care poți face asta.

Pasiunea noastră te va face să îți iubești zâmbetul!

Ești pregătit pentru un nivel înalt de îngrijire?

Ce este detartrajul dentar?

Dacă te întrebi ce înseamnă detartraj dentar, ai ajuns în locul potrivit: un detartraj dentar este procedeul prin care se îndepărtează tartrul depus pe și între dinții tăi. Un procedeu complet nedureros și non-invaziv, detartrajul dentar, manual sau detartraj ultrasunete este vital pentru a-ți asigura sănătatea dinților - și nu doar un zâmbet strălucitor.

Alături de air flow dentar și periaj dentar profesional, detartrajul este parte din metodele de profilaxie pe care trebuie să le efectuezi o dată la șase luni, ca să menții un zâmbet sănătos, proaspăt și strălucitor.

Ce inseamna air flow dentar?

Airflowul dentar este o metodă de curățare a dinților cu un dispozitiv ce generează un jet de apă, aer și particule fine de bicarbonat de sodiu. Acesta curăță în profunzime locurile din cavitatea orală inaccesibile pentru periajul obișnuit.

Nu e suficient periajul realizat la domiciliu, pentru că resturile alimentare rămân blocate în zone în care nu putem ajunge cu periuța. În air flow-ul dentar se folosesc particule fine de bicarbonat și apă, iar efectul este unul spectaculos, pentru că dinții tăi vor părea inclusiv mai albi - deși nu este un procedeu care albește, ci doar curăță în profunzime, îndepărtându-se inclusiv pigmenții de pe dinte.

Ce presupune periajul dentar profesional?

Periajul dentar profesional este un procedeu complet nedureros, non-invaziv și absolut necesar: cu ajutorul unei periuție și a unei paste de periaj profesionale, stomatologul îți va peria dinții, reușind să îndepărteze placa bacteriană pe care tu nu o poți îndepărta de unul singur. Periajul dentar profesional este recomandat a fi realizat cel puțin o dată la șase luni, înainte de tratamentul cu aparat dentar, dar și înainte de procedura de albire dentară.

Apeleaza cu incredere la servicii profesioniste in Iasi

Diferenta dintre detartraj si periaj profesional

Principala diferență dintre detartraj și periaj profesional este aceea că detartrajul elimină tartrul format - acesta apare în timp, conținând bacterii, dar și săruri de calciu din salivă. Depozitul de tartru irită gingiile și aderă pe dinți, dar și pe plombe sau proteze, ducând la degradarea dinților.

În schimb, periajul profesional înlătură placa bacteriană, resturile alimentare și bacteriile din zone inaccesibile, fiind echivalentul mult mai eficient al periajului la domiciliu.

Cand este nevoie de un detartraj dentar?

De cele mai multe ori, specialiștii recomandă ca detartrajul dentar să fie realizat de două ori pe an, o dată la șase luni. Însă fiecare caz este unul personalizat: în funcție de ritmul în care se depune tartrul pe dinți, s-ar putea să ai nevoie de igienizări profesionale realizate mai frecvent, o dată la patru luni, de exemplu.

Ce reprezinta tartrul si placa bacteriana? Factori de risc:

Tartrul amenință puternic sănătatea și frumusețea dinților tăi - practic, reprezintă o pătură de bacterii mineralizată (întărită, solidificată) pe dinți. Este nu doar o problemă de sănătate, ci te afectează și estetic, fiind o mantie poroasă și care se pătează ușor, vizibilă de către cei din jur. Tartul poate fi îndepărtat doar în cabinetul stomatologului, prin detartraj.

Față de tartru, placa bacteriană nu este vizibilă cu ochiul liber. Aceasta este o peliculă transparentă de bacterii acumulate, un biofilm, pe care le putem „ține sub control” dacă ne periem regulat și corespunzător acasă, dar și dacă respectăm igienizările profesionale.

Din nefericire, atât tartrul, cât și placa bacteriană ne afectează sănătatea orală, deoarece cauzează o serie de afecțiuni inflamatorii: ambele ne predispun la gingivită și cauzează halenă (respirație urât mirositoare). În multe dintre cazuri, acumulările de tartru și placă bacteriene duc și la formarea cariilor și la retracție gingivală.

Modified
Original

Tipuri de detartraj dentar profesional

Un lucru este cert: putem elimina tartrul corect si eficient doar în cabinet. Acesta nu poate fi eliminat acasă, printr-un simplu periaj, (întrucât avem de-a face cu o „piatra” lipită de dinți, care impune detartraj dentar). Această procedură poate fi realizată în două moduri: tradițional (manual) sau cu ajutorul aparatelor cu ultrasunete.

Detartraj manual

Detartrajul manual nu mai este folosit atât de mult de sine-stătător, pentru că este o manoperă sângerândă, adeseori ușor dureroasă, chiar dacă este eficientă: aici se utilizează seceri sau chiurete de detartraj prin care stomatologul îndepărtează tartrul acumulat.

Detartraj cu ultrasunete

Detartrajul cu ultrasunete este o manoperă ultra-modernă, premium, mult mai eficientă și ergonomică, fiind realizat fie cu aparate piezoelectrice, fie cu aparate magnetostrictive. Practic, dentistul folosește un instrument care „disclocă” depozitul de tartru de pe dinți prin vibrația unei anse speciale pentru detartraj.

Aparatul folosește și un jet cu apă puternic, care previne supraîncălzirea și ajută la îndepărtarea bucăților de tartru, iar această procedură este una complet nedureroasă, non-invazivă și mult mai rapidă decât detartrajul tradițional.

Pasiunea noastră te va face să îți iubești zâmbetul!

Ești pregătit pentru un nivel înalt de îngrijire?

Cat costa detartrajul dentar. Pret:

Prețul unui detartraj dentar diferă în funcție de tehnologia utilizată, dar și de gravitatea depunerilor de tartru pe dinți; de cele mai multe ori, pornește de la 300 de lei și poate ajunge la 400 de lei. Însă această procedură nu trebuie văzută ca o cheltuială, ci mai degrabă ca o investiție în sănătate și în starea de bine.

Cat de des este recomandat detartrajul?

De cele mai multe ori, specialiștii recomandă realizarea detartrajului dentar de două ori pe an, la fiecare șase luni. Cu toate acestea, tartrul are un ritm de depunere diferit de la un pacient la altul: s-ar putea să ai nevoie de detartraj realizat o dată la 4 luni pentru a-ți menține dinții curați și sănătoși.

Detartrajul dentar profesional: etape

Procedura de detartraj profesional nu este nicidecum una complicată.

Practic, se îndepărtează depunerea de tartru de pe dantură, dar și de la nivel subgingival, cu ajutorul aparatului cu ultrasunete. Uneori, detartrajul subgingival trebuie completat cu un chiuretaj subgingival făcut manual cu un set de chiurete special gândite în acest scop.

Această etapă înseamna finisarea la nivel de detaliu a etapei de detartraj. În cele mai multe dintre cazuri, detartrajul face parte din pachetul întreg de profilaxie, care conține și air flow și periaj dentar profesional, prin care se lustruiește suprafața dentară.

Periajul dentar folosește o periuță de mici dimensiuni care periază suprafața dentară; dacă dorim că dinții să fie lustruiți se folosesc gume și paste speciale de lustruit la final.

Apoi, se aplică gelul. La finalul acestor pași, se aplică un gel care protejează dinții și gingiile de bacterii. Rezultatul? Vei simți dinții și respirația mai proaspete și sănătoase ca niciodată.

Cat dureaza detartraj profesional?

Durata unui detartraj profesional variază în funcție de tehnologia folosită, dar și de gravitatea depunerilor de tartru. Detartrajul tradițional, manual, durează mai mult decât cel cu ultrasunete.

Pentru cea de-a doua variantă, nu vei petrece mai mult de 30 – 45 de minute pe scaunul din cabinet.

În aceast timp vei primi și sfaturi pentru corectarea tehnicii de periaj de acasă alături de tips&tricks pentru menținerea unei igiene orale corecte.

Recomandari inainte de realizarea detartrajului

Înainte să te programezi pentru un detartraj profesional, ține cont de acest aspect: tartrul este prezent în viețile tuturor, deci nu există un motiv de rușine.

Asigură-te că te programezi la stomatolog la fiecare șase luni pentru controlul de rutină și pentru pașii de profilaxie, pentru a nu mai permite depunerilor de tartru să îți compromită sănătatea sau încrederea în tine.

Iar după detartraj…rămâi cu un zâmbet care să-ți dea motive de bucurie.

Restrictii dupa efectuarea detartrajului profesional

Din fericire, detartrajul dentar profesional nu este o procedură care impune foarte multe restricții. Poți mânca imediat după procedură, dar stai vreme de câteva zile departe de alimentele intens colorate: sucuri, cafea, ceai negru, sos de roșii etc(2 zile).

De asemenea, nici fumatul nu ar trebui să mai facă parte din viața ta în prima săptămână de la detartraj, dacă vrei să păstrezi rezultatele optime pentru cât mai mult timp posibil. Știm cât de greu îi e unui fumător să se abțină, așa că noi recomandăm în ziua respectivă și cel mult a doua zi să încerci să nu fumezi.

Apeleaza cu incredere la servicii profesioniste in Iasi

Intrebari si raspunsuri

Cum poate fi prevenita aparitia tartrului?

Ca să previi formarea depozitelor de tartru, e nevoie să te asiguri că ai o rutină de îngrijire orală corespunzătoare: periaj dentar realizat de două ori pe zi, timp de cel puțin două minute, obligatoriu însoțit de ață dentară și apă de gură.

De asemenea, ar trebui să ai în vedere și obiceiuri de viață mai sănătoase, cum ar fi limitatea consumului de zahăr și băuturi carbogazoase, dar și chipsuri și alți covrigei mai ales dacă lucrezi la birou și ai obiceiul de a ronțăi în timp ce lucrezi. Și, bineînțeles, previi tartrul – și multe alte afecțiuni orale – doar mergând la stomatolog regulat, la fiecare șase luni. 

Dintii devin mai sensibili dupa procedura de detartraj?

Acesta este unul dintre cele mai întâlnite mituri despre detartrajul dentar – în realitate, această procedură NU îți sensibilizează dinții, ci, dimpotrivă, îi face mai puternici, protejând smalțul dentar.

Există senzația de „sensibilitate” pentru că, piatra dentară fiind eliminată, dinții par mai…ușori.

Câteodată poate apărea o sensibilitate pentru că tartrul poate să dezvelească dintele de gingie și îndepărtarea sa lasă dintele dezgolit pentru o perioada foarte scurtă.

Însă nu, detartrajul dentar nu sensibilizează nicidecum dantura. 

Detartrajul este dureros?

Mulțumită stomatologiei moderne, prea puține proceduri mai sunt astăzi dureroase sau generatoare de disconfort. Deci, detartrajul este complet nedureros și non-invaziv – foarte puțini pacienți resimt un ușor disconfort după procedură, însă această senzație neplăcută dispare în maximum o oră de la detartraj. 

Sunt permise fumatul si consumul de cafea dupa detaratraj?

În mod ideal, ar trebui ca măcar pentru câteva zile să stai departe de fumat, cafea, ceai negru și alte alimente / băuturi intens colorate; mai ales în prima zi de la detartraj ar trebui să te ferești de consumul lor, pentru că dinții tăi se vor păta mai rapid. Dacă nu poți elimina consumul de cafea, măcar alege să o bei cu ajutorul unui pai, pentru ca băutura să intre cât mai puțin în contact cu suprafețele dentare. 

Exista restrictii de varsta privind detartrajul?

Pentru că tartrul poate apărea la orice vârstă – atât la copii, cât și la adulți – nu există restricții de vârstă pentru detartraj; această procedură se poate face oricând începând cu vârsta de 13 – 14 ani, pentru copiii mai mici de atât dentistul va folosi doar periajul profesional. 

Se poate realiza detartraj pentru femeile care alapteaza?

Nu doar că se poate realiza detartraj dentar pentru femeile care alăptează, însă se și recomandă realizarea acestei proceduri, fără anestezie, pentru păstrarea sănății optime. Același lucru este valabil și pentru femeile însărcinate. 

Se poate realiza detartrajul daca ai carii?

Detartrajul dentar se realizează indiferent dacă ai sau nu carii.

În clinica noastră, facem în prima ședința detartrajul, apoi tratăm cariile.

Cum se realizeaza corect un detartraj dentar?

Întâi se îndepărtează tartrul – deci, etapa propriu-zisă de detartraj – cu ajutorul aparatului cu ultrasunete sau manual.(mai intai facem colorarea cu bureti cu revelator de placa bacteriana, apoi pacientul clateste si acolo unde avem placa bacteriana se va colora in roz – asa putem sa-i explicam cum trebuie facut un periaj corect acasa) Apoi, urmează etapa de airflow, în care un jet puternic de apă îndepărtează petele/discolorațiile, dar și placa bacteriană. În final, periajul profesional asigură că nu mai există placă bacteriană pe dantură, dar și că dinții sunt netezi și lustruiți. (dupa air flow se face lustruirea dintilor cu gume si paste profesionale de lustruit)

Este necesara anestezia pentru detartraj?

La procedura de detartraj dentar este necesară anestezia locală ușoară doar dacă pacientul este extrem de sensibil la durere – de cele mai multe ori, detartrajul cu ultrasunete poate fi realizat și fără anestezie, fără să genereze disconfort. 

Este recomandat detartrajul dentar acasa?

Ai opțiunea și de a apela la metode de detartraj acasă – periajul cu bicarbonat de sodiu, cu apă oxigenată sau oțet.

Cu toate acestea, niciuna dintre opțiunile de mai sus nu este cu adevărat eficientă și nu elimină tartrul, piatra formată de bacterii; într-adevăr, pentru că sunt substanțe agresive, vor curăța în profunzime, dar vor și pune în pericol suprafața dinților.

Întocmai din acest motiv, îți recomandăm să apelezi doar la detartraj dentar profesional, realizat exclusiv în cabinet, de către un specialist. Pentru că zâmbetul tău merită să ai grijă de el. 

Endo Learning

În cazul în care sunteți interesați de proiectul EndoLearning, acesta constă în cursuri de endodonție, dar si din alte domenii stomatologice, realizate de medicul specialist în endodonție microscopică, Sebastian Lupu si de medicii colaboratori.
Mai multe detalii legate de acest proiect pot fi găsite aici.
Pasiunea legată de endodonția realizată la microscop poate fi perfecționată, dusă la un alt nivel. Credem cu tărie că, în stomatologie, învățarea nu se oprește niciodată. Pe zi ce trece apar noi situații, implicit noi rezolvări și metode de lucru, iar tehnologia ne este de ajutor în această călătorie a învățării și formării.