Ce este operația de sinus lift?
Pret, recomandări după intervenție, tipuri

Deși suntem familiarizați cu cariile, aparatele dentare și canalele radiculare, există multe alte tipuri diferite de proceduri maxilo-faciale de care ai putea avea nevoie, care se realizează destul de frecvent, dar despre care nu știi mare lucru. Este important să înțelegi care sunt aceste opțiuni, astfel încât să poți lua decizii informate. Un exemplu de procedură frecvent ignorată se numește lifting sinusal sau sinus lift.

Deși cuvintele pot suna intimidant, este vital să înțelegi ce este un sinus lift astfel încât să nu treci cu vederea o procedură care ar putea fi benefică pentru sănătatea ta orală și generală. Mai jos sunt câteva informații importante pe care e bine să le cunoști înainte de a vizita un dentist.

Pasiunea noastră te va face să îți iubești zâmbetul!

Ești pregătit pentru un nivel înalt de îngrijire?

Ce este sinus lift?

Sinus liftul descrie o procedură chirurgicală de augmentare a oaselor maxilare în zona molară și premolară pentru a preveni pierderea unuia sau mai multor dinți în această zonă. Această tehnică este o manoperă delicată ce implică ridicarea membranei sinusale de pe planșeul sinusului maxilar pentru a spori volumul osos acolo unde nu este destul spațiu pentru implanturi dentare. Tehnica de sinus lifting constă în plasarea unei grefe osoase în sinus, fără a suferi modificări cavitatea nazală.

De obicei, din cauza pierderii dinților, nu mai ai suficient os pentru a introduce și a susține un eventual implant dentar în zona maxilarului.

În această zonă, rădăcinile molarilor sunt foarte aproape de sinusurile maxilare, două cavități pline cu aer, situate în interiorul maxilarului superior, de-o parte și de alta a nasului. Rădăcinile acestora țin în poziție sinusul care, în urma extracției dentare, începe să coboare, ducând la resorbția osului alveolar. În această situație inserarea unui implant dentar va duce la perforarea membranelor sinusale și va avea ca rezultat un implant instabil, care în final se va pierde.

Operația de sinus lift se realizează atunci când sinusul maxilar este coborât sau mărit, iar osul alveolar nu are dimensiunea suficientă pentru a susține implanturi dentare. Sinus liftul se deosebește de adiția osoasă prin faptul că adiția de os simplă reprezintă un set de tehnici chirurgicale care au ca scop înlocuirea țesutului osos pierdut din diverse zone ale organismului (nu doar cele din zona sinusurilor) cu materiale de adiție specifice. Aceasta este o procedură chirurgicală complicată care trebuie efectuată de un specialist. În plus, imaginile CT-ului ne oferă informațiile necesare despre sinusuri, starea membranei, grosimea crestei osoase, morfologia podelei sinusului și grosimea pereților vestibular și palatinal ai sinusului. Ea ne permite să adaptăm tehnicile chirurgicale în funcție de particularitățile anatomice ale zonei (vase de sânge, nervi). Membrana sinusală tapetează pereții sinusali și este extrem de subțire.

Apeleaza cu incredere la servicii profesioniste in Iasi

Când este necesara procedura de sinus lift?

Există câteva motive specifice pentru care cineva ar putea avea nevoie de o procedură de sinus lift și anume:

  • Înălțimea osului maxilarului superior este prea mică;
  • Sinusurile sunt prea aproape de maxilar;
  • Implanturile dentare trebuie plasate și nu exista suficient os.

Cauzele deficitului de os

  • Pierderea dinților din maxilarul superior. Adesea, aceștia sunt molarii. La majoritatea oamenilor, rădăcinile dinților maxilari sunt localizate în mod natural în sinusul maxilar, astfel încât după îndepărtarea acestor dinți, nu mai există suficient țesut osos pentru a plasa implantul. În acest caz, o parte din osul maxilarului se resoarbe în organism sub formă de calciu. Acest lucru are loc pentru că organismul simte că, fără dinți, calciul poate fi folosit mai bine în altă parte. Astfel se pierde masă osoase vitală din maxilar și, de aceea, ai nevoie de adăugarea acestei mase osoase pierdute înainte de implantare.
  • Boala gingivală sau parodontala poate să cauzeze o scădere a densității osoase a maxilarului în sine.
  • Anatomia individuală. Este posibil că o persoană să se fi născut pur și simplu cu sinusuri maxilare prea apropiate pentru a putea fi plasate implanturi.

Tipuri de sinus lift

Există două tipuri de sinus lift - intern și extern.

Sinus lift intern

Este o procedură delicată, care necesită o bună pregătire a medicului care o va executa, deoarece aceasta se va executa în aceeași sesiune de tratament în care se va introduce implantul. Medicul va presa membrana sinusală pentru a o ridica foarte ușor (de ordinul milimetrilor), după care va introduce substanța care înlocuiește osul în acel spațiu și apoi va finaliza lucrarea cu fixarea implantului.

Sinus lift extern

Este o procedură complexă , care se folosește în cazurile de resorbție osoasă gravă și trebuie înlocuiți mai mulți dinți. Substanța care înlocuiește masa osoasă dispărută este introdusă printr-o incizie laterală în sinusul maxilar și este acoperită apoi cu o membrană resorbabilă de colagen. Aceste materiale bine tolerate de organism se vor lipi de osul deja existent și se vor transforma, la rândul lor, în os, după o perioadă de mai multe luni (între șase si opt). După această perioadă se pot introduce implanturile în noul os. Cu toate astea, dacă osul este suficient de puternic, se pot insera implanturile chiar în timpul procedurii de sinus lifting extern.

Pasiunea noastră te va face să îți iubești zâmbetul!

Ești pregătit pentru un nivel înalt de îngrijire?

În ce consta operația de sinus lift?

Investigatii preliminare

Înainte de realizarea unei operații de augmentare a sinusurilor, se efectuează diagnosticarea pentru a determina starea de sănătate a sinusurilor tale.

  • Se fac radiografii panoramice pentru a cartografia maxilarul superior și sinusurile pacientului.
  • În cazuri speciale, este preferabilă tomografia computerizată cu fascicul conic pentru a măsura înălțimea și lățimea sinusurilor și pentru a exclude orice boală sau patologie sinusală. Există mai multe variante ale tehnicii de sinus lift.

Pregătirea

În această etapă te vei întâlni cu chirurgul pentru a discuta pe larg riscurile și beneficiile, vei putea pune toate întrebările pe care ai putea să le ai. Este important să revizuiești toate opțiunile de tratament înainte de a lua o decizie.

Interventia chirurgicala

În ziua procedurii, chirurgul va face o incizie de-a lungul liniei gingiilor. Odată ce incizia este făcută, țesutul gingival este ridicat, expunand suprafața osului.

După aceasta, chirurgul va folosi un instrument special pentru a face o fereastră mică, rotundă, în os. Această “fereastră “ îi va oferi o vedere clară a sinusului pentru a pătrunde în membrana subțire a sinusului maxilar. Odată ce sinusul a fost ridicat, câteva granule de material de grefă sunt plasate în spațiul în care a fost sinusul. În timp ce cantitatea de grefă variază, este importantă deoarece favorizează creșterea osului care va lua locul sinusului. Aici intervine partea de „augmentare” a procedurii. După ce materialul de grefă a fost plasat, țesutul în sine va fi închis cu câteva cusături. Ulterior, osul intră în procesul de vindecare.

Recuperarea după procedura de sinus lift

Integrarea osoasa poate dura de la 3 la 6 luni. Ulterior, pana la aplicarea implanturilor, mai este recomandata o perioada de încă 6 luni. Totuși, unii chirurgi realizează simultan elevarea sinusului și plasarea implantului dentar, pentru a evita necesitatea a două intervenții.

Inserarea implantului - Plasarea implantului dentar fără operația de sinus lift

În mod normal, timpul de așteptare până când poate fi realziat implantul este de 4-6 luni, dar durata depinde și de materialul utilizat pentru grefare. Există, de asemenea, o opțiune de inserare a implantului în timpul intervenției de sinus lift, deci nu există un interval de recuperare. Această operație se numește ridicarea sinusului intern și se efectuează numai atunci când masa osoasă a pacientului este suficient de mare (cel puțin 6 mm).
Medicul este cel care decide tipul de ridicare a sinusurilor, care depinde de masa osoasă a pacientului pentru a obține cele mai bune rezultate.
Dacă maxilarul pacientului este resorbit, se efectuează o ridicare a sinusului extern. În acest caz, implantul va fi inserat după o perioadă de așteptare de 4-6 luni.

Apeleaza cu incredere la servicii profesioniste in Iasi

Ce materiale sunt folosite pentru sinus lift?

  • Grefe de os de la pacient - au cel mai mare potențial de regenerare și 100% biocompatibilitate. În plus față de operația de sinus lift, este necesară și o a doua intervenție chirurgicală pentru a obține propriul țesut osos. În majoritatea cazurilor, se obține din mandibulă.
  • Os uman artificial. Se integrează foarte bine și nu necesită intervenție chirurgicală suplimentară.
  • Oase de origine animală. Materialul este sub formă de fragmente sau bucăți de oase de origine bovină sau ovină. Se integrează bine.

Plasmă bogată în trombocite

Pentru a stimula dezvoltarea propriilor oase ale pacientului, se utilizează metoda PRP – platelet rich plasma – plasmă bogată în trombocite. Tratamentul cu plasmă îmbogățită în trombocite (PRP) sporește capacitatea naturală a organismului de a se vindeca, reduce inflamația tendoanelor și articulațiilor și accelerează procesul de reparare a tendoanelor și ligamentelor deteriorate.

Plasma îmbogățită în trombocite (PRP) este:

  • un preparat autolog (obținut din plasmă proprie) neexistând astfel riscuri legate de transmiterea anumitor boli sau reacție imunogenica, în plus fiind lipsit de efecte adverse sistemice.
  • produsă din sângele propriu al unei persoane, în care există o concentrație crescută de trombocite; trombocitele și plasmă sanguină conțin multipli factori esențiali pentru recrutarea, multiplicarea și specializarea celulelor care sunt necesare pentru vindecarea structurilor lezate (țesut cartilaginos, țesut osos, ligamente, tendoane, mușchi).

Tehnică de obținere a plasmei îmbogățită în trombocite (PRP) : se obține o probă de sânge venos de la pacient, sângele este centrifugat, cu scopul de a separă plasmă și trombocitele de restul componentelor sanguine. Plasma bogată în trombocite este ulterior recoltată și injectată în zona lezată.

Pasiunea noastră te va face să îți iubești zâmbetul!

Ești pregătit pentru un nivel înalt de îngrijire?

Analize necesare

  • Problemele sistemice – de exemplu risc crescut de infarct miocardic, criza hipertensivă sau hipoglicemia bruscă, fac intervenția chirurgicală riscantă.
  • Un istoric de infarct miocardic, în special un infarct recent (în ultimele 6 luni),
  • Pacienții care iau anticoagulante pot fi supuși intervenției de sinus lift, dar numai după permisiunea medicului curant și efectuarea analizelor de sânge corespunzătoare.
  • Chimioterapia, radioterapia agravează starea generală de sănătate, încetinesc regenerarea celulară și împiedică vindecarea.
  • Obiceiurile vicioase, inclusiv consumul de produse din tutun, anumite medicamente și băuturi alcoolice, pot complica operația de sinus lift. Fumatul perturbă integrarea grefei osoase prin reducerea fluxului sanguin local.
  • Abuzul de alcool provoacă o serie de efecte sistemice dăunătoare, inclusiv scăderea funcției hepatice, cardiomiopatie, anemie și tulburări neurologice.
  • Diabetul este asociat cu o gamă largă de complicații sistemice, cum ar fi retinopatia, afectarea vindecării rănilor, susceptibilitatea la infecții, etc. În cavitatea bucală, diabetul este asociat cu xerostomie, creșterea glicemiei salivare și a ratei crescute de boli parodontale.
  • Bolile glandei tiroide se caracterizează prin tulburări hormonale care provoacă lipsa mineralizării osoase sau afectarea proceselor de recuperare. Dacă pacientul urmează terapie hormonală, aceste condiții sunt compensate, ceea ce face posibilă efectuarea operației.
  • Afecțiuni precum schizofrenia, dependența de droguri etc. fac ca orice operație să fie periculoasă, inclusiv intervenția de sinus lift.

ALTE BOLI ȘI AFECȚIUNI CE CONSTITUIE CONTRAINDICAȚII GENERALE PENTRU OPERAȚIA DE SINUS LIFT

Plasma îmbogățită în trombocite (PRP) este:

  • boli hepatice cronice;
  • hipertensiune arterială necontrolată;
  • tulburări ale metabolismului osos;
  • disfuncții necontrolate ale glandelor suprarenale;
  • slăbirea sistemului imunitar, inclusiv HIV/SIDA;
  • tratament cu corticosteroizi în timpul efectuării intervenției;
  • incapacitatea pacientului de a respecta recomandările medicului;
  • perioada de sarcină și alăptare;
  • intoleranța la orice tip de anestezie.

Intrebari frecvente

Pot mânca după operație?

Da, poți mânca alimente moi sau  băuturi la temperatura camerei.

Voi avea dureri după anestezie?

Nu, pentru ca vei lua medicamente contra durerii – sunt prescrise de obicei analgezice.

Mă voi umfla?

Da, te vei umfla după ce sinusurile sunt ridicate. Este recomandat să aplici comprese reci pe obraz pe partea de intervenție în primele 48 de ore.

Cât timp durează procesul de vindecare?

În general vorbim de 4-6 luni pentru vindecare, dar această perioadă se poate extinde și la 8-9 luni, în funcție de situația ta.

Cât de des trebuie sa mergi la medic?

Sunt necesare vizite regulate la cabinet pentru monitorizarea progresului și, dacă apar simptome severe sau neobisnuite, trebuie să contactezi de urgență medicul dumneavoastră.

Care este tratamentul de după operație?

Chirurgul va prescrie medicamente înainte și după intervenție pentru a diminua inflamația și disconfortul resimțit. Urmeaza tratamentul indicat pe rețetă fără să îl întrerupei și nu îl modifica fără acordul medicului.

Cât timp durează operația?

Operația de sinus lift durează 90 – 120 de minute și necesită 2-3 zile pentru vindecare.

Operația de sinus lift este dureroasa?

Nu, pentru ca se lucrează sub anestezie locală dar, cel mai probabil, vei simți un usor disconfort.

Exista restrictii dupa operatia de sinus lift?

  • Evită activitățile care pot crea presiune la nivelul sinusurilor în primele 3 săptămâni de la intervenție.
  • Nu circulă cu avionul, nu umflă baloane și nu cânta la instrumente de suflat. În același timp, nu realiza efort fizic intens și nu te apleca cu capul în jos.
  • Atunci când tușești sau strănuți, fă-o cu gură deschisă, iar dacă îți curge nasul, nu îl suflă cu putere. Curață-l cu ser fiziologic sau apă de mare, suflând cu gura deschisă.
  • Nu dormi pe partea cu intervenția și încearcă să dormi cu capul mai sus decât de obicei. Aplică comprese reci în primele 36 de ore de la intervenția de sinus lift.