Tratamentul de canal este o procedură dentară care ameliorează durerea cauzată de un dinte infectat sau care a acumulat puroi. Nervul și pulpa unui dinte se pot irita, inflama și infecta din cauza cariilor adânci, procedurilor stomatologice repetate pe un dinte, obturațiilor mari sau unei fisuri la nivelul dintelui. De asemenea, se poate întâmpla și din cauza traumatismului facial.
În timpul obturației de canal, pulpa inflamată este îndepărtată. Suprafețele din interiorul dintelui sunt apoi curățate și dezinfectate și se pune o plombă pentru a etanșa spațiul. Fără tratament, țesutul din jurul dintelui se va infecta și se poate forma un abces.
Nervul unui dinte nu este de o importanță vitală pentru sănătatea și funcționarea danturii. Singura sa funcție este senzorială - de a da senzația de cald sau rece. Absența unui nerv nu va afecta modul în care funcționează dintele tău.
Procedurile de canal au reputația de a fi dureroase, dar obturația în sine nu este mai dureroasă decât atunci când vrei să-ți pui o plombă.
Este necesară o radiografie a danturii înainte ca pacientul să înceapă tratamentul canalului radicular, pentru a determina natura infecției. După care, tratamentul endodontic va presupune următoarele etape:
În unele cazuri, este posibil să nu știi că ai un dinte infectat. Cu toate acestea, mulți oameni observă anumite simptome care le pun semne de întrebare. Semnele că ai nevoie de un canal radicular includ:
Multe probleme dentare pot provoca durerile. Dacă ai dureri profunde la nivelul dintelui, este posibil să ai nevoie de tratament de canal. Disconfortul poate radia și către maxilar, față sau alți dinți.
Dacă te doare dintele când bei cafea fierbinte sau mănânci înghețată, ar putea însemna că ai nevoie de tratament de canal. Acest lucru este valabil mai ales dacă durerea persistă mai mult de câteva secunde.
Când un dinte este infectat, puroiul se poate acumula în zonă. Asta poate duce la gingii umflate, inflamate sau sensibile.
Poți dezvolta un coș sau o inflamație pe gingii. Puroiul de la dintele infectat se poate scurge din coș, provocând un gust sau un miros neplăcut.
Uneori, puroiul nu se scurge din locul cu pricina. Ca urmare, maxilarul tău poate deveni vizibil umflat.
Atunci când pulpa unui dinte se infectează, dintele tinde să fie mai închis la culoare. Acest lucru se întâmplă din cauza alimentării slabe cu sânge a dintelui.
Dacă simți durere când mănânci sau îți atingi dintele, ar putea însemna că nervii din jurul pulpei sunt deteriorați.
Dacă ai spart un dinte într-un accident, când făceai sport sau chiar mușcând din ceva tare, bacteriile pot ajunge până în pulpa dintelui.
Un dinte infectat se poate simți mai slăbit. Acest lucru se datorează faptului că puroiul din pulpa infectată poate înmuia osul care susține dintele.
Înainte de a începe obturația de canal, medicul va realiza radiografii dentare ale dintelui afectat. Acest lucru ajută la determinarea gradului de deteriorare și asigură că tratamentul de canal este opțiunea adecvată pentru problema ta. Iată pașii care vor fi parcurși în timpul procedurii de canal radicular:
În primul rând, se administrează anestezie locală pentru a amorți dintele infectat și gingiile din jur. Există, de asemenea, medicamente utilizate în stomatologie pentru a te ajuta să te relaxezi, cum ar fi protoxidul de azot, sedativele orale sau sedarea intravenoasă. Ți se poate recomanda sedarea dacă te confrunți cu anxietatea dentară.
Înainte de a începe tratamentul de canal, un mic baraj de cauciuc este plasat peste zonă. Acest lucru izolează dintele și îl menține uscat în timpul procedurii.
În continuare, se face o mică deschidere în coroana dintelui pentru a accesa pulpa.
Instrumente dentare minuscule sunt folosite pentru a îndepărta nervii, vasele de sânge și țesuturile din interiorul dintelui.
Odată ce pulpa este îndepărtată, camera pulpară și canalele radiculare sunt curățate, dezinfectate și modelate.
Canalele goale sunt apoi umplute cu un material dentar flexibil, cauciucat, numit gutapercă.
Apoi, o plombă dentară temporară este plasată pentru a sigila dintele și pentru a preveni apariția bacteriilor.
În cele mai multe cazuri, vei avea nevoie de o coroană dentară pentru a proteja dintele tratat și pentru a-ți restabili mușcătura. Coroanele sunt făcute la comandă, iar fabricarea durează de obicei două până la trei săptămâni. Când coroana ta este gata, umplutura temporară este îndepărtată și coroana permanentă este plasată. În unele cazuri, este posibil să poți primi o coroană în timpul aceleiași ședințe.
Scopul obturației de canal este ca gutaperca să ajungă în interiorul canalelor radiculare, iar ca acest lucru să fie posibil, se folosesc diverse tehnici - fie prin injectare sau presare interioară, fie alături de un alt material similar.
Cât despre pregătirea canalului, aceasta este împărțită în două acțiuni, curățare și modelare. Ambele sunt destul de diferite și necesită criterii diferite de evaluare.
Mai exact, curățarea presupune o debridare, în timp ce modelarea este pregătirea canalului pentru obturație. Curățarea depinde de accesul în linie dreaptă și necesită acțiunea atât a instrumentelor intracanal, cât și a irigatorilor. Aceasta este urmată de irigare, care are funcția principală de a spăla resturile din spațiul canalului.
Formarea canalului depinde de materialul obturator și de instrumentele de condensare. Gutaperca este materialul preferat de profesioniști, iar condensarea laterală este cea mai comună tehnică.
Este cel mai des întâlnit material, asemănător cauciucului ca textură. Este un polimer natural extras din frunze de perca (un copac de tip Palaquium cu proprietăți de flexibilitate și bună izolare electrică). Gutaperca se livrează în conuri de diferite mărimi și marcate cu diverse culori în funcție de grosime, având capacitatea de a se topi la temperaturi ridicate.
În timpul obturației se folosesc materiale variate, de la cimenturi inerte până la materiale active, ce au ca scop sterilizarea canalelor radiculare. Însă, acestea funcționează doar în combinație cu gutaperca, iar obiectivul principal este umplerea găurilor rămase goale și obținerea unei obturații de canal cât mai consistente.
Aceștia au scopul de a umple golurile rămase după aplicarea gutapercii, fiind introduși în canalele radiculare. Materialele se întăresc la câteva ore de la aplicare.
Prețul pentru o obturație de canal se stabilește în funcție de diverși factori, precum complexitatea fiecărui caz în parte, tipul de tratament de care pacientul are nevoie sau materialele alese.
Ca timp, recuperarea pacientului ar trebui să țină nu mai mult de o săptămână, iar în cazul în care apare disconfort în locul lucrării, acesta poate fi ameliorat cu medicamente antiinflamatoare.
Deși nu ar trebui să ai dureri semnificative după un canal radicular, este posibil să resimți o sensibilitate aparte în primele zile. Aceste simptome sunt normale și pot fi gestionate cu succes cu ajutorul medicamentelor eliberate pe bază de rețetă sau fără prescripție medicală. În cele mai multe cazuri, efectele secundare se reduc în decurs de una până la două săptămâni. Dacă ai dureri severe sau disconfort care durează mai mult de o săptămână, adresează-te neapărat medicului.
Dacă obturația de canal nu a fost făcută corect, ar trebui să te întorci la cabinet și să adresezi această problemă. Medicul tău va explora opțiunile alături de tine. În unele cazuri, poate fi posibilă retratarea canalului radicular. Sau poate veți discuta despre proceduri alternative.
Da, este posibilă apariția unei infecții sau a unui abces dentar pe canalele tratate dacă amâni finalizarea procedurii de reconstrucție a dintelui natural. Mergi la cabinetul stomatologic de la primele semne, mai ales dacă te confrunți cu o durere insistentă și pulsatilă.
După tratamentul de canal, este important să păstrezi zona curată. Perie și folosește ață dentară în mod constant. Clătește-te cu apă de gură antibacteriană pentru a ține la distanță microbii. Dacă încă ai o plombă temporară și nu ai primit încă coroana permanentă, evită să mesteci dintele tratat până când coroana este la locul ei.
Imediat după operație, însă, efectele anesteziei durează de obicei câteva ore, așa că ar fi bine să rămâi la alimente mai moi, cum ar fi pastele, piureul de cartofi și iaurturi pentru primele două zile. Revino la alimente solide pe măsură ce nivelul de confort crește.
De asemenea, ar trebui să eviți să muști cu dintele tratat. Încearcă să mesteci pe cealaltă parte a gurii până când restaurarea dentară permanentă este finalizată. Este recomandat să eviți și fumatul o perioadă, până se vindecă în totalitate dintele.
Este necesară o coroană dentară pentru a restaura dintele în urma tratamentului endodontic, sau scoaterea nervului dacă situația este de așa natură.
Coroana dentară sunt dispozitive protetice plasate deasupra dinților deteriorați, folosite pentru a proteja, acoperi și restabili forma dinților atunci când obturațiile nu rezolvă problema.
Scoaterea nervului este o altă procedură din domeniul endodonției, care presupune devitalizarea dintelui care provoacă disconfort și care este extrem de importantă pentru succesul operației.
Medicul dentist îți va oferi instrucțiuni despre rutina obișnuită de igienă orală. Poți peria ușor și folosi ața dentară în jurul zonei, dar ai grijă să nu iriți țesuturile sensibile. Poate fi necesar să eviți apa de gură pe bază de alcool pentru câteva zile, pe măsură ce țesuturile se vindecă.
Imediat după operație, ar fi bine să ferești dintele cu pricina de masticație, pentru a nu risca să îl infectezi. Dinții care au trecut printr-o procedură de obturație de canal necesită o îngrijire riguroasă, deoarece încă pot dezvolta carii. Chiar dacă nu simți durerea, este posibil ca aceste carii să apară fără alte simptome.
Mulți oameni se tem că vor avea dureri de dinți după obturația de canal. Cu toate acestea, deoarece sursa de infecție este îndepărtată în timpul procedurii, majoritatea oamenilor simt o ușurare imediată după tratament. Dacă te confrunți cu o durere pulsatilă după un canal radicular, sună imediat doctorul endodont.