Tratament ortodontic: definiție și beneficii
Ortodonția reprezintă o ramură a medicinei dentare care presupune corectarea anomaliilor dentomaxilare prin parcurgerea unui tratament ortodontic. Riscul cel mai mare la care dantura este expusă atunci când se confruntă cu astfel de anomalii, sunt cariile dentare. Cu cât dinții sunt mai strâmbi și mai înghesuiți, cu atât aceștia nu pot fi curățați corespunzător. Din această cauză, sunt depozitate resturi de alimente care pe viitor pot contribui la apariția cariilor dentare.
Cum îmi pot da seama dacă am nevoie să parcurg un tratament ortodontic?
Doar medicul ortodont, poate identifica dacă este nevoie sau nu de aplicarea unui aparat dentar. Pentru a se ajunge la această concluzie, este nevoie de realizarea unui plan de tratament ortodontic individual. La baza planului de tratament se află instrumente de diagnostic precum: anamneza medicală și dentară, examinarea clinică, mulajul danturii și radiografiile. De asemenea, acestei liste se mai adaugă și ședința foto. Prin intermediul fotografiilor, medicul are posibilitatea de a prezenta și explica pacientului, situația sa clinică.
Când este necesar să se aplice aparatul dentar?
Este nevoie de parcurgerea un tratament ortodontic atunci când dinții nu sunt aliniați în mod armonios, precum situațiile următoare: dinți care nu se află pe o linie dreaptă (poziționați pe mai multe nivele, mai sus sau mai jos); dinți poziționați transversal; dinți înghesuiți; dantură cu diastemă (strungăreață).
Tratamentul cu aparat dentar poate fi o soluție și în situația în care ocluzia (mușcătura), nu este corespunzătoare.
La ce vârstă se poate purta aparatul dentar?
Nu există o limită de vârstă în rândul pacienților care au nevoie de tratamente ortodontice. Însă, prima consultație a unui copil se poate realiza imediat după erupția dinților de lapte, iar la adulți, după erupția molarilor de minte.
Cât timp trebuie parcurs un tratament ortodontic?
Longevitatea tratamentului ortodontic diferă de la un pacient la altul, deoarece nici un caz clinic nu seamănă cu celălalt, fiecare având grade de dificultate distincte. Însă, un tratament ortodontic, în medie, poate dura de la 6 luni și până la 2 ani. În eventualitatea în care un astfel de tratament durează mai mult de 3 ani, atunci este nevoie de mai multe investigații, considerându-se un caz clinic dificil și complex.
Purtarea aparatului dentar reprezintă mai mult decât o modă adoptată de adolescenți, acesta este un tratament dentar important. El contribuie la îmbunătățirea aspectului estetic al danturii și poate preveni apariția unor leziuni dentare foarte grave.
Nu amâna să ai un zâmbet perfect, apelează acum la medicul nostru specialist ortodont pentru a te ajuta să clarifici totul despre aparatele dentare: https://devteowebapps.eu/contact/
Lăsați un comentariu